2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Ellenőrzési irányelv, avagy kiket ellenőriz az APEH 2010. évben
Azért, hogy az orvos mindent rendben találjon, - avagy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének szabályai 2010. évben

Ellenőrzési irányelv, avagy kiket ellenőriz az APEH 2010. évben

Ellenőrzési irányelv, avagy kiket ellenőriz az APEH 2010. évbenSokadik éve már, hogy február végén az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közzéteszi az ellenőrzési irányelvét. Idén sem történt ez másképp:

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellenőrzései során az adóelkerülések megelőzésére, a prevencióra és a gyors reagálásra fordít kiemelt figyelmet. A feltárt jogsértések súlyának megfelelő, következetes, szigorú ugyanakkor méltányos jogkövetkezmény alkalmazását, valamint az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok, magatartási formák nyomon követését további törekvésként fogalmazza meg a 2010-es irányelv.

Az állami adóhatóság az ellenőrzések hatékonyságát a kiválasztási tevékenységének erősítésével, az egyedi kockázatelemzés gyakorlati bevezetésével, az informatikai fejlesztések és a revizori szaktudást hasznosító módszerek alkalmazásával igyekszik tovább növelni.

Az ellenőrzések során fokozott hangsúlyt kapnak a társadalombiztosítási bevételekkel kapcsolatos, a feketegazdaság visszaszorítására, a feketefoglalkoztatás ellenőrzésére irányuló vizsgálatok.

Azok a vállalkozások továbbra is számíthatnak ellenőrzésre, amelyek nem nyújtanak be adóbevallást, többször váltanak székhelyet, illetve tulajdonost, nagy összegű tagi kölcsönnel működnek, sok adóhátralékot halmoznak fel, tartósan veszteségesek és láthatóan adóminimalizálásra törekszenek.

Az idei évben a papír- és nyomdaipar, az őrző-védő szolgáltatások területén működő alvállalkozói láncolatok, a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelem, valamint a hitelközvetítés és üzletviteli tanácsadás kerül majd a revíziók középpontjába. Ezeknél a tevékenységi köröknél az APEH elsősorban a jövedelmezőség elmaradását vizsgálja.

Kiemelt ellenőrzési területek 2010. évben a vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem, a zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem és a vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelem is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek