2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Együttműködési megállapodást kötött a HITA, a 77 Elektronika Kft. és a Roche Diagnostics Ltd.

Együttműködési megállapodást kötött a HITA, a 77 Elektronika Kft. és a Roche Diagnostics Ltd.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), az orvoselektronikai termékeket gyártó 77 Elektronika Kft. és a svájci Roche Diagnostics Ltd. pénteken Budapesten.
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az aláírás előtt hangsúlyozta: a magyar gazdaságstratégia sikerének egyik bizonyítéka, hogy egyre több magyar közepes vállalat állja meg a helyét a világpiacon szellemi és technológiai teljesítményének köszönhetően.     Elmondta, hogy a 77 Elektronika Kft. négyfős családi vállalkozásként indult, 100 százalékban magyar tulajdonban van és több mint 25 éve fejleszt és gyárt világszínvonalú orvosdiagnosztikai eszközöket.     A megállapodásban a Roche vállalja, hogy a 77 Elektronika Kft. által kifejlesztett – és a vizeletvizsgálók tárgyában kötött együttműködési megállapodás alapján a Roche számára gyártott – analizátorokat Roche márkanév alatt, világszerte értékesíti, beleértve az Egyesült Államok piacát is.

    Szijjártó Péter kiemelte: az utóbbi 4 év reformjai azt cél szolgálták, hogy Magyarország Európa termelési központja legyen, és ezek eredménye, hogy a magyar gazdaságban tavaly bekövetkezett a növekedési fordulat. Megjegyezte: ebben nagy szerepe volt a magyar gyógyszer- és orvostechnikai iparnak.

    Magyarországon mintegy 150 olyan vállalat tevékenykedik az orvostechnikai iparban, amely exporttevékenységet is folytat. Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a magyar kkv-k milyen együttműködést tudnak felépíteni nemzetközi vállalatokkal. Mint mondta, a gazdaságnak fontos növekedési forrás, ha a magyar szellemi és technológiai teljesítmény sikeresen jelenik meg a világpiacon.

    A kormány azért támogatja a 77 Elektronika Kft. és a Roche megerősített együttműködését, mert ennek köszönhetően fejlődik az ipari k+f tevékenység, és az ország előre tud lépni a magas hozzáadott értékű termelésben.

    Magyarországon az orvostechnikai ipar területén működő kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) 8 ezer embernek adnak munkát, és az orvostechnikai termékek iránt folyamatosan nő a kereslet a világpiacon.

    Szijjártó Péter kiemelte: a magyar nemzetgazdaság akkor áll majd teljesen stabil alapokon, ha a külpiacokon exportképes termékekkel és szolgáltatásokkal megjelenő kkv-k száma a jelenlegi 2500-3000-ről 12 ezerre nő.

    Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója elmondta, hogy cégük fejlődésének záloga az innováció, ami lehetővé tette, hogy az első évi 600 ezer forintos árbevétel 2014-re várhatóan 14,5 milliárd forintra nő, és ennek mintegy 70 százaléka származik exportból.

    A 77 Elektronika Kft. és a Roche diagnosztikai üzletágának együttműködése több mint 20 évre nyúlik vissza, ennek keretében a cég vizeletvizsgáló berendezéseket fejlesztett és gyártott a Roche részére úgy, hogy teljes mértékben megtartotta önállóságát és a gyártott termékek a vállalat szellemi tulajdonát képezik. Az együttműködés kiemelkedő jelentőségű terméke az automata vizeletlaboratórium rendszer, amit teljes egészében a 77 Elektronika Kft. fejlesztett ki, és aminek beszállítására 5 évre szóló, 50 millió euró értékű szerződést kötött a két cég.

    A Roche gyógyszeripari és diagnosztikai termékeket gyártó, forgalmazó nemzetközi vállalat, amelyet 1896-ban alapítottak, és mára a világ egyik legnagyobb, kutatásra alapozott gyógyászati cégévé fejlődött. A cég 85 ezer alkalmazottal több mint 150 országban van jelen – ismertette Dieter Neugebauer, a Roche Diagnostics Ltd. elnökhelyettese.

    A kiadott sajtóközlemény szerint a 77 Elektronika az együttműködésben megvalósuló expanziónak köszönhetően a következő 3 évben körülbelül 4-5 millió euró értékű új beruházást valósít meg Budapesten és Balatonfüreden, a foglalkoztatottak számát 30-cal növeli. A Roche támogatást nyújt a cég gyártási tevékenységének minőségbiztosítási átalakításához, új k+f irányok meghatározásához, és az ahhoz szükséges információk beszerzéséhez.

    A HITA az együttműködésben vállalja, hogy kereskedelemfejlesztési programjaiban kiemelt ügyfélként kezeli a 77 Elektronikát és támogatja a magas minőségű, korszerű orvosi technológiák elterjedését, segítve ezzel a magyar állampolgárok magas színvonalú, biztonságos és költséghatékony betegellátását, valamint segíti a céget kedvezményes állami finanszírozási lehetőségek elérésében.

    A cégek a HITA-val közösen létrehoznak egy, a hazai kkv-ket támogató tudáscentrumot, amelynek célja, hogy a nemzetközi cégekkel történő kapcsolatfelvételeknek és a sikeres beszállítói együttműködéseknek köszönhetően felhalmozott gyakorlati és elméleti tudásanyagot átadják az exportorientált hazai kkv-k számára – olvasható a közleményben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek