2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • DK: Az országgyűlés ítélje el az orosz agressziót!

DK: Az országgyűlés ítélje el az orosz agressziót!

Bár a pár nappal korábbi minszki csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin elnök még úgy nyilatkozott: Oroszország nem érintett fél abban a konfliktusban, mely a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai lázadók között zajlik, ma már meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy nagyszámú orosz fegyveres erő lépte át az ukrán határt. A helyi konfliktus ezáltal háborúvá szélesedhet. Mindez annak a politikának a teljes kudarcát mutatja, mely bízott az orosz együttműködésében.
A szomszédság okán Magyarország fokozott kihívásoknak van kitéve. Már nem lehet szétválasztani biztonságunkat és gazdasági érdekeinket, miként azt Orbán Viktor hangoztatta. A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet: az a politika, amelyet a magyar kormány követni igyekezett, egyszerre tekinthető az európai érdekek elárulásának, ugyanakkor teljes stratégiai kudarcnak. Ismét bebizonyosodott, hogy a tényleges magyar és az európai érdekek azonosak, bármennyire is próbálja azokat Orbán egymással szembeállítani.

A DK követeli, hogy a magyar kormány ne álljon az agresszor oldalára, ugyanakkor az uniós és NATO döntéshozatali fórumokon politikusaink és diplomatáink sürgessenek egy, az orosz háborús terveket megfékezni képes álláspontot, illetve támogassák a hatékony szankciót bevezetését az orosz hatalommal szemben.

Felszólítjuk Navracsics Tibor külügyminisztert, hogy kéresse be hivatalába Oroszország budapesti nagykövetét, kérjen tájékoztatást a konfliktusról és közölje vele Magyarország orosz agressziót elítélő álláspontját.

Kezdeményezzük az Országgyűlés Külügyi, Nemzetbiztonsági, valamint Honvédelmi és Rendészeti Bizottságainak azonnali összehívását.

Ezt követően a fenti bizottságok jelentése alapján szükségesnek tartjuk, hogy az Országgyűlés – akár rendkívüli ülésen is – fogadjon el az ügyben az agressziót elítélő politikai nyilatkozatot.

Demokratikus Koalíció elnöksége

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek