2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Devecseri adomány- oltás

Amikor az Ajka melletti timföldgyárban átszakadt a gát, több százezer köbméter vörös iszap ömlött ki a földekre. A maró hatású veszélyes iszap egyik pillanatról a másikra öntött el mindent, ami az útjába került, elpusztítva szinte minden életformát. Azóta a káros anyaggal szennyezett földet lecserélték, megindult az újjáépítés. A szakemberek szerint azonban a tavasz megérkeztével a térség újabb veszélynek lesz kitéve. A tavaszi áradások várhatóan bel- és árvizet hoznak magukkal, ami elősegíti a kullancspopuláció újra éledését. A kullancscsípés komoly maradandó károsodással járó betegséget okozhat. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az ÁNTSZ örömmel fogadta, hogy a Hungaropharma Zrt.és a  Baxter Hungary Kft több mint 20.000.000 (húsz millió) forint értékű védőoltást ajánlott fel a térségben élők számára. Az oltó anyagot csütörtökön, sajtótájékoztató keretében, hivatalos körülmények között adta át Bíbor István, a Hungaropharma Zrt. Veszprémi kereskedőház vezetője Dr. Göndöcs Zsigmond, egészségügyi kormánymegbízottnak. Az adományozók nevében Bíbor István és Manolescu Onoriu, a Baxter Hungary Kft. Ügyvezető igazgatója egyaránt azt hangsúlyozta, hogy cégeik  a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a védőoltás minél szélesebb körben terjedjen el. A kormánymegbízott köszönettel vette át az ajándékot. Beszédében kiemelte, hogy a kormány kiemelten fontosnak tartja a térségben élők egészségi állapotának megőrzését, amelynek a kullancscsípés elleni védekezés is elengedhetetlen része.

A sajtótájékoztatón Dr. Ócsai Lajos, az ANTSZ főosztályvezetője átfogó képet adott arról, hány felnőttet és hány gyereket érint hazánkban éves átlagban a kullancs támadás és hány esetben fejlődik ki ebből valamilyen maradandó károsodással járó betegség. Mint mondta, a felmérések lapján a térségben több gyermek és kevesebb felnőtt védőoltásra van szükség, ezért az oltóanyagot ebben a felbontásban kérték az adakozóktól, akik a kérésnek eleget is tettek.  

A jelenlegi felajánlás immár a második kontingens volt, így Dr. Kanizsai Judit, az Ajkai Kistérségi Intézet kistérségi tiszti főorvosa arról számolhatott be, hogy az első adag 85%-át már felhasználták a kistérségben.
Dr. Nagy Tamás, az Egészségügyi Szűrőközpont vezetője arról szólt, hogy munkájukkal a háziorvosoknak nyújtanak segítséget, akik egyedült nehezebben ismernék fel a csípés okozta tüneteket.

Toldi Tamás, Devecser város polgármestere beszámolt arról, hol tart a város újjáépítése, és külön szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyek azt szolgálják, hogy a helybéliek ismét egészséges környezetben éljenek.
Az adományozó két cég szerint mindenki számára hangsúlyozni kell a kullancsok elleni védekezés fontosságát, és annak módszertanát a társadalom minden tagja számára elérhetővé kell tenni. A kullancsok ugyanis már nemcsak a természetben, hanem a kertjeinkben és a parkjainkban is, egész éven át várják vér-áldozataikat.

A sajtótájékoztatón az  új kontingens oltóanyagágból az első önként jelentkező devecseri lakos megkapta a védelmet nyújtó oltást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…