2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

CineFest, Miskolc, 2021. szeptember 10-18

Fesztiválnyertes filmcsemegék a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes verseny- és Kitekintő programjában

A CineFest idén is arra törekszik, hogy a magyar közönség a nemzetközivel egyidőben láthassa a világ legújabb és legszínvonalasabb filmjeit Miskolcon. A CineFest a híres, nagy nemzetközi filmfesztiválok díjazott alkotásait is bemutatja a borsodi megyeszékhelyen, a versenyprogram és a Kitekintő szekció is bővelkedik a fesztiválnyertes filmes csemegékben.

 

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket, melynek világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Red Rocket rendezője, Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a Cinefesten, akkor a Tangerine c. alkotása kiérdemelte a Zukor-díjat és közönség díját is. Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza Texasba. Próbál beilleszkedni az ellenséges környezetbe, de tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott.

Ha már pornó, akkor meg kell említenünk az idei CineFest versenyprogramjának másik sztárját, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban c. filmet. Az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása brutálisan kemény társadalomkritika. Radu Jude rendező házipornóval indítja filmjét, amiben a főszereplő középkorú nőről kiderül, hogy történelmet tanít egy középiskolában, ahol keményen felelősségre vonják.

Tom McCarthy rendező is a periférián keresi szereplőit: Stillwater c. filmjében egy olajfúró munkás (Matt Damon) útját követi nyomon. Bill Marseillesbe utazik, hogy meglátogassa ártatlanul elítélt lányát a börtönben. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrendszer útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztárra mossa a lányát, és közben rádöbben hova tartozik.

A CineFest nagyjátékfilmes versenyprogramjának másik különlegessége a Szent lélek c. film, melyet a múlt héten a Locarnói Filmfesztiválon elismerő oklevéllel tüntettek ki. A kisfilmjeivel már elismert Chema García Ibarra első nagyjátékfilmjének főhőse az ufológia hívő José Manuel. A férfi hetente találkozik társaival, hogy megbeszéljék az aktuális híreket a földönkívüliekről. Idővel José lesz az egyetlen, aki ismeri az emberiség jövőjének titkát, mindeközben egy eltűnt kislány után is nyomoznak.

A CineFest idei versenyprogramjában szerepel Blerta Basholli rendező Hive c. filmje is, amely a 2021-es Sundance fesztiválon elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? c. Oscar-díjra nevezett alkotása is versenyez Miskolcon. A srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmben a rendező a fikciós cselekményszál mellett fájó emlékeket is megmutat.

 

Idén két magyar elsőfilmes rendező is debütál a CineFest versenyprogramjában, mindketten visszatérő vendégei a miskolci filmfesztiválnak. Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el, Fazekas Máté Bence pedig a Kilakoltatás című dramedy-jével érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.

 

A Kitekintő szekcióban látható a CineFest hivatalos nyitófilmje, Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai – egy modern mese a szolidaritásról, a véletlenről és az élet értelméről. Miután a felesége életét veszti egy tragikus vonatbalesetben, Markusnak haza kell térnie a lányához. A baleset fatális véletlennek tűnik, de később Markus ráébred, hogy merénylet történt, a felesége egyike az az ártatlan áldozatoknak.

A Kitekintő szekcióban vetítik az Arany Pálma-díjas Titán c. filmet is. Julia Ducournau alkotásában egy megmagyarázatlan bűncselekmény sorozatot követően egy apa találkozik a tíz éve eltűnt fiával.

A CineFest idei egyik legnagyobb szenzációját, a Tina c. dokumentumfilm, amelyben Tina Turner bepillantást enged életének számos – eddig soha nem látott – pillanatába. A film végigkíséri az énekesnő elképesztő karrierjét, de a belső vívódásait, legszemélyesebb pillanatait is megmutatja.

A Kitekintőben lesz Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története (16) hazai premierje is. Szeptember 18-án Enyedi különleges alkotásával zárul a rangos nemzetközi filmes mustra, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

 

Idén a nagyjátékfilmek (Versenyprogram, CineDocs és a Kitekintő kategóriák) egységesen 400 forintos belépőjegy ellenében tekinthetőek meg. Az online jegyvásárlás augusztus 24-től indul: www.jegy.cinefest.hu

A kisjátékfilmek, retrospektív vetítések és szakmai programok továbbra is ingyenesek.

 

KITEKINTŐ

 1. AZ IGAZSÁG BAJNOKAI / RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE / RIDERS OF JUSTICE

D: Anders Thomas JENSEN

Cast: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg

(Denmark/Sweden/Finland, 2020) 116 min

 

Miután a felesége életét veszti egy tragikus vonatbalesetben, Markusnak haza kell térnie a lányához, a tinédzser Mathildehez. A baleset elsőre fatális véletlennek tűnik, de ekkor felbukkan a matematikus csodabogár, Otto és két excentrikus barátja, Lennart és Emmenthaler. Otto is a kisiklott vonaton utazott és meggyőződése, hogy nem a balszerencse okozta a tragédiát. A bizonyítékokat egyre csak gyűlnek és Markus ráébred, a balesetnek álcázott merényletben a felesége volt az ártatlan áldozatok egyike. Anders Thomas Jensen vígjátéka egy modern mese szolidaritásról, véletlenről…és hát az élet értelméről.

PREMIER: 09.10. 17:00Pressburger NYITÓ FILM / OPENING FILM

REPETITION: 09.10. 21:00 Zukor

 

 1. TERMÉSZETES FÉNY / NATURAL LIGHT

D: NAGY Dénes

Cast: Szabó Ferenc, Bajkó László, Garbacz Tamás

(Hungary/Latvia/France/Germany, 2021) 103 min

 

Nagy Dénes Ezüst Medve-díjas alkotása nem egy egyszerű háborús történet. Az egyszerre éles és ködös fénybe burkolózó arcok olyanok, mintha sárral festették volna őket, ezzel is kifejezve az állandó erkölcsi dilemmával küzdő férfiak útját az ismeretlenbe. Mit kell tenni az életben maradásért? Milyen mértékben helyezhetik önmagukat előtérbe? Mennyire bűnös az, aki szörnyű eseményeknek lesz a szemtanúja, akkor is, ha azt nem ő maga okozta?  Ahogy egyre inkább elmosódik a jó és a rossz közötti határvonal a férfiaknak dönteni kell, hogy alkalmazkodnak, vagy helyesen cselekszenek.

 

PREMIER: 09.12. 21:00 Pressburger Q&A

 

 1. STRASBOURG 1518

D: Jonathan GLAZER

Cast: AndreyBerezin, BotisSeva, Ditta Miranda Jasjfi

(UK, 2020) 10 min

 

A Strasbourg 1518 című filmet az alig 500 éve Strasbourg polgárait „megfertőző” rejtélyes betegség, a táncpestis inspirálta. A film korunk legnagyobb táncosainak közreműködésével született a karantén idején, és Mica Levi hipnotikus zenéje teszi még inkább feledhetetlenné. A Strasbourg 1518 tükröt tart a modern kor nyughatatlan embere elé.

 

PREMIER: 09.14. 21:15 Uránia

REPETITION: 09.15. 21:15 Uránia

 

 1. CINEMABILITY: THE ART OF INCLUSION/FOGYATÉKKAL ÉLŐK A VÁSZNON: A BEFOGADÁS MŰVÉSZETE

D: Jenni GOLD

Cast: Ben Affleck, Gary Sinise, Jamie Foxx

(USA, 2018) 97 min

 

Magával ragadó történet a fogyatékkal élők filmes ábrázolásáról. A látványos dokumentumfilmből megtudhatjuk hogyan változtak a fogyatékkal élő karakterek Thomas Edison „Hamis koldusától” a „ForrestGumpig” és az „A bal lábamig”, de arra is fény derül, hogy miképp áll a szórakoztatóipar a fogyatékkal élő művészekhez. A rendező, Jenni Gold hosszú éveket töltött azzal, hogy elkéstíse ezt a filmet. Megérte.

 

PREMIER: 09.14. 21:15 Uránia

REPETITION: 09.15. 21:15 Uránia

 

 1. TINA

D: Daniel LINDSAY, T.J. MARTIN

Cast:Tina Turner, AngelaBassett, Carl Arrington

(USA, 2021) 118 min

 

Tina Turner bepillantást enged életének számos olyan pillanatába, amit eddig még soha nem láthattunk. A film az R&B királynőjétől, az 1980-as évek rekordokat döntögető hatalmas koncertjeiig kíséri végig az énekesnő karrierjét, megmutatja belső vívódásait és néhányat élete legszemélyesebb pillanataiból, hogy kirajzolja a modern zenetörténelem egyik legmeghatározóbb és legnagyobb hatású előadóművészének portréját.

 

PREMIER: 09.17.19:00 Uránia

REPETITION: 09.18. 21:30 Uránia

 

 1. TANTRUM

D: NAGY BORÚS Levente

Cast: Nagy Zsolt, Leila Ben Salem

(Hungary, 2021) 48 min

 

Károlynak rossz napja van. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez Károly életének legrosszabb napja. A probléma, ami megnehezíti Károly életét, néhány évtizeddel ezelőtt kezdődött, szóval most a férfi egy dühös nagy monológba kezd, mely során visszatekint az idáig vezető út minden lépésére.

 

PREMIER: 09.17. 21:15 Uránia Q&A

 

 1. TITÁN / TITANE

D: Julia DUCOURNAU

Cast: Vincent Lindon, AgatheRousselle, GaranceMarillier

(France/Belgium, 2021) 108 min

 

Megmagyarázatlan bűncselekmény-sorozatot követően egy apa újra találkozik tíz éve eltűnt fiával. Titán: hőnek és korróziónak ellenálló, egyéb elemekkel ötvözve rendkívüli szilárdságú fém.

 

PREMIER: 09.17. 22:30 Pressburger

REPETITION: 09.18. 22:00 Pressburger

 

 1. A FELESÉGEM TÖRTÉNETE / THE STORY OF MY WIFE

D: ENYEDI Ildikó

Cast: LéaSeydoux, LunaWedler, Louis Garrel

(Hungary/Germany/France/Italy, 2021) 169 min

 

Störr Jakab, a holland hajóskapitány, rögvest megkéri Lizzy, az elragadó francia hölgy kezét, amint meglátja. Boldognak induló házasságuk azonban a meghitt pillanatok mellett gyötrelmes órákban is bővelkedik. A kapitány érzelmi hullámverései a féltékenység tűpontos természetrajzát és a férfi-nő kapcsolat feloldhatatlan ellentmondásait tárják elénk. Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett  regénye alapján készült.

 

PREMIER: 09.18. 17:00 Pressburger ZÁRÓFILM / CLOSING FILM

REPETITION: 09.18. 18:30 Uránia

 

Nemzetközi versenyprogram / Nagyjátékfilm kategória

 

 1. MÉHKAS / HIVE

D: Blerta BASHOLLI

Cast: Yllka Gashi, Cun Lajci, Aurita Agushi

(Kosovo/Switzerland/Albania/NorthMacedonia, 2021) 84 min

 

Az elsőfilmes Blerta Basholli alkotása a 2021-es Sundance fesztiválon „mindent vitt” a nemzetközi versenymezőnyben. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Krusha e Madhe /VelikaKruša/ faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá nővi ki magát.

 

PREMIER: 09.10. 21:00 Pressburger& Online

REPETITION: 09.11. 20:30 Zukor

 

 

 1. HYGIÈNE SOCIALE / SOCIAL HYGIENE

D: Denis CÔTÉ

Cast: Maxim Gaudette, LarissaCorriveau, ÉléonereLoiselle

(Canada, 2021) 75 min

 

A kanadai rendező új filmjében valódi és álfilozófiai mélységek és a kettő között különbséget tenni nem tudókkal szembeni alig titkolt gúny teremt sajátos, talán csak a Covid-korszak embere számára érthető hangulatot. Côté újra bizonyítja, hogy nem fél kísérletezni. A téma időtlen: egy kiábrándult férfi és öt nő, akik a maguk módján próbálják megváltoztatni őt. A történelmi kosztümökben Volkswagenekről és leárazott matracokról magas- és mélyröptű filozófia csevejt folytató szereplők szoborszerű merevséggel állnak a megelevenedett festményeknek tűnő képeken – szigorúan betartva a 1,5 méteres távolságot.

 

PREMIER: 09.11. 16:30 Pressburger& Online

REPETITION: 09.12. 23:00Béke

 

 1. KÜLÖN FALKA / WILD ROOTS

D: KIS Hajni

Cast: Gusztáv Dietz, Zorka Horváth, Balázs Veres
(Hungary, 2021) 98 min

 

A tizenkét éves Niki a nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

 

PREMIER: 09.11. 18:15 Pressburger Q&A

REPETITION: 09.12. 20:30 Zukor

 

 1. CODA

D: Sian HEDER

Cast: Emilia Jones, Marlee Martin, TroyKotsur

(USA/France, 2021) 111 min

 

A Sundance fesztivál „mindent” vivő alkotása tulajdonképpen a 2014-es Bélier család remake-je, de még annál is jobb. Emilia Jones alakítja a főhős Ruby-t, akinek az élete csöppet bonyolultabb az átlagosnál, ugyanis szülei és a bátya siketnémák. A család halászatból él, és ehhez elengedhetetlen, hogy Ruby legyen a tolmács a beszélők felé, akik olykor kihasználják a fogyatékosságot. A fiatal lány mindemellett szeret és tud is énekelni, az iskolába érkező mexikói zenetanár pedig meg akarja győzni: a világ egyik legjobb zenei felsőoktatási intézményében, a bostoni Berklee College-en a helye.

 

PREMIER: 09.11. 21:00 Pressburger

REPETITION: 09.12. 23:00 Uránia

 

 1. THE NIGHT OF THE BEAST

D: Mauricio LEVIA-COCK

Cast: GustavoArenas, InésCorrea, EstebanGalindo

(Colombia/Mexico, 2020) 70 min

 

A Night of thebeast az a heavy metál kalandfilm a felnőtté válásról, amire évek óta várunk! Két tinédzser Bogotából, akik eltökéli, hogy végre találkozik nagy kedvencével, az IronMaidennel. Fogj egy zacskó popcornt, (csapd a hónod alá az elektronikus gitárt) és ne hagyd ki ezt a megható történetet barátságról, sérülékenységről és arról, hogyan állj ki a legjobb haverodért!

 

PREMIER: 09.12. 16:00Pressburger

REPETITION: 09. 13. 21:15 Uránia

 

 

 1. ÉN VAGYOK A PASID / I’M YOUR MAN

D:Maria SCHRADER

Cast: MarenEggert, DanStevens, Sandra Hüller

(Germany, 2021) 105 min

 

A romantikus sci-fi főszereplője, Alma a híres berlini Pergamon Múzeum tudósa. Hogy pénzt szerezzen kutatásaira, részt vesz egy különleges kísérletben. Három héten át egy humanoid robottal él majd együtt, akinek a mesterséges intelligenciáját arra programozták, hogy Alma ideális társává váljon. Megérkezik Tom, a (jóképű) férfinak látszó gép, aminek egyetlen célja, hogy boldoggá tegye Almát és kibontakozik a tragikomikus történet szerelemről, vágyódásról és az érzésekről, amik emberré tesznek minket.

 

PREMIER: 09.13. 18:15 Pressburger

REPETITION: 09.14. 20:30 Zukor

 

 

 1. A SZENT LÉLEK / ESPÍRITU SAGRADU / THE SACRED SPIRIT

D: Chema García IBARRA

Cast:LlumArques, NachoFernández, RocíoIbáñez

(Spain/France/Turkey, 2021) 97 min

 

A kisfilmjeivel a legnagyobb filmfesztiválokon megfordult Chema García Ibarra első nagyjátékfilmjének főhőse az ufológia hívő José Manuel. A férfi heti rendszerességgel találkozik lelki társaival, hogy megosszák egymással az aktuális híreket a földönkívüliek feltűnéséről és emberrablásaikról. Amikor a társaság vezetője hirtelen meghal, José-re irányul a figyelem: immár ő az egyetlen élő ember, aki tudja az emberiség jövőjének titkát. Eközben egy párhuzamos eseményszálon, Spanyolországban egy eltűnt kislány után folyik nyomozás.

 

PREMIER: 09.13. 21:00Pressburger

REPETITION: 09.14. 17:00 Uránia

 

 

 1. KÉK MOCSÁR / BLUE BAYOU

D: Justin CHON

Cast:JustinChon, Alicia Vikander, Mark O’Brien

(USA/Canada, 2021) 119 min

 

A többszörös díjnyertes író/rendező JustinChon „Kék mocsara” megható és időszerű történet egy tipikus amerikai családról, ami a jövőjéért harcol. Az örökbefogadott koreai fiú, Chon (Antonio LeBlanc) feleségül veszi élete szerelmét, Kathyt (Alicia Vikander) és így a nevelőapja lesz a nő imádott kislányának, Jessienek. Miközben azért küzd, hogy a családjának jobb legyen, a férfinak szembe kell néznie a múlt árnyaival, amikor kiderül, hogy kitoloncolhatják abból az orszégból, amit egész életében a hazájának tekintett.

 

PREMIER: 09.14. 18:15 Pressburger

REPETITION: 09.15. 18:30 Béke

 

 

 1. STILLWATER

D: Tom McCARTHY

Cast: Matt Damon, AbigailBreslin, CamilleCottin

(USA, 2021) 140 min

 

A Stillwater egy oklahomai olajfúró munkás (Matt Damon) útját követi, aki Marseillesbe megy, hogy meglátogassa a lányát, aki egy francia börtönben ül egy olyan gyilkosságért, amit – állítólag -nem ő követett el. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrend útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztárra mossa a lánya nevét. Közben barátságot köt egy helyi asszonnyal és annak lányával, és megkezdődik az utazás melynek során rájön, mégiscsak tartozik valahova.

 

PREMIER: 09.14. 21:00 Pressburger

REPETITION: 09.15. 20:45Zukor

 

 

 1. ZŰRÖS KETTYINTÉS, AVAGY PORNÓ A DILIHÁZBANBAD / BABARDEALA CU

BUCLUC SAU PORN BALAMUC / BAD LUCK BANGING OR LOONEY PORN

D:Radu JUDE

Cast: KatiaPascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Malai

(Romania/Luxembourg/CzechRepublic/Croatia/Switzerland/UK, 2021) 106 min

 

Az idei Berlinale Arany Medvével elismert fődíjasa brutálisan kemény társadalomkritika, amely a jelennel való szembesülést szállítja szimbolikus pofonként. RaduJude ráadásul nem volt rest a filmjét kísérleti formába csomagolni. A film egy házipornóval indít, és mire elkezdnénk gondolkodni, hogy mire fel, már az első szegmens képsorai peregnek, amelyben egy középkorú nő sétál Bukarest utcáin. Kiderül, hogy a maszkos nő szerepelt a véletlenül a netre került pornóban, és este szülői értekezlet előtt kell „felelnie a történtekért” az iskolában, ahol történelmet tanít.

 

PREMIER: 09.15. 18:15 Pressburger& Online

REPETITION: 09.16. 20:30 Zukor

 

 

 1. A SZERENCSE ÉS KÉPZELET KEREKE / WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY

D: RYÛSUKE HAMAGUCHI

Cast:KotoneFurukawa, KiyohikoShibukawa, KatsukiMori

(Japan, 2021) 121 min

 

Szem nem marad szárazon a romantikus szkeccsfilm láttán, amely három találkozás történetét meséli el a japán HamagucsiRjuszuke tolmácsolásában. Egy meglepő szerelmi háromszög, egy elbaltázott csábítás diák és tanár között, valamint egy váratlan találkozás befolyásolja a szereplők sorsát ebben a főleg dialógusokra és érzelmekre építő, az emberi kapcsolatok mélységeit feltáró drámában.

 

PREMIER: 09.15. 21:00 Pressburger

REPETITION: 09.16. 21:15 Uránia

 

 

 1. ALMÁK / APPLES

D: Christos NIKOU

Cast: Aris Servetalis, SofiaGeorgovasili, Anna Kalaitzidou

(Greece/Poland/Slovenia, 2020) 90 min

 

Egy hirtelen amnéziát okozó világjárvány közepette a középkorú Aris egy rehabilitációs program kellős közepén találja magát. A program célja, hogy segítsen a pácienseknek új identitást építeni. A napi rutinokat rögzítik hogy új emlékek születhessenek, mindent kamerára vesznek és Aris lassan újra visszatér a normális életbe. Megismerkedik Annával, aki szintén bekerült a programba. Egy sci-fi, ami sok szempontból nagyon is valóságossá vált.

 

PREMIER: 09.16. 18:30 Pressburger Q&A

REPETITION: 09.17. 21:00 Zukor

 

13.QUO VADIS, AIDA?

D: Jasmila ZBANIC

Cast: JasnaDjuricic, IzudinBajrovic, Boris Ler

(Bosnia and Hercegovina/Austria/Romania/Netherlands/Germany/Poland/France/Turkey/Norway, 2020) 101 min

 

Jasmila Zbanic már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború okozta traumákról. A Quo vadis, Aidában, mely 2021-ben Oscarra neveztek a legjobb külföldi film kategóriában, nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel elkészítette az eseményeket közvetlenül bemutató filmjét, mely a srebrenicai mészárlás heteit mutatja be, melynek során több mint nyolcezer bosnyákot mészároltak le szerb katonák és mindezt az ENSZ által delegált békefenntartó erők nemhogy nem akadályozták meg, hanem szemlesütve még asszisztáltak is hozzá.

 

PREMIER: 09.16. 21:00 Pressburger& Online

REPETITION: 09.17. 16:00Pressburger

 

 1. KILAKOLTATÁS / EVICTION

D: FAZEKAS Máté Bence

Cast: Orosz Ákos, Lang Annamária, Mészáros Blanka

(Hungary, 2021) 88 min

 

A Kilakoltatás egy szatirikus hangvételű film, amely egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó (Orosz Ákos) és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni (Nagy Mari) heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az egyszerűnek tűnő kilakoltatási eljárás ugyanis a nő ellenállása miatt óráról-órára egyre bonyolultabb lesz, és egyre több olyan ember, hivatalos szerv jelenik meg, akinek semmi keresnivalója nem lenne a helyszínen.

 

PREMIER: 09.17. 18:15Pressburger Q&A

REPETITION: 09.18. 18:30 Zukor

 

 1. RED ROCKET

D:Sean BAKER

Cast: Ethan Darbone, Bree Elrod, Simon Rex

(USA, 2021) 128 min

 

Baker igazi rendező a szó szoros értelmében: ahol lehet formálni a nyersanyagot, ő a főnök. Mindemelett rettenetesen érdeklik a periférián lévő karakterek, azok emberi kapcsolatai. A Red RocketbenMickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol egy volt feleség és egy alapvetően ellenséges környezet várja. Mickey próbál újra beilleszkedni, de nem megy: húsz éve híres pornósztár, tisztességes munkát nem kap, így marad neki a fűvel való kereskedés. És marad az új tehetség/szerelem keresése, akit meg is talál mindjárt tizennyolc éves Strawberry személyében.

 

PREMIER: 09.17. 20:30 Pressburger

REPETITION: 09.18. 20:30 Zukor

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…