2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Brüsszel jóváhagyta az uniós források átcsoportosítását
Brüsszel jóváhagyta az uniós források átcsoportosítását

Brüsszel jóváhagyta az uniós források átcsoportosítását

Brüsszel jóváhagyta az uniós források átcsoportosításátAz Európai Bizottság jóváhagyta az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjai közötti és a programokon belüli átcsoportosításokat, amelynek köszönhetően 111 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretösszege – mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány tavaly decemberben fogadta el az ÚMFT módosításáról szóló terveket, azóta folytak az egyeztetések a brüsszeli jóváhagyásról.
 
A kormány tavalyi jóváhagyása nyomán 2009-2010-ben több mint 260 milliárd forintot csoportosítanak át az operatív programok között, illetve a programokon belül. A mostani döntéssel Brüsszel a kormány által elfogadott összegből 111 milliárd forint átcsoportosítására adott engedélyt.

Varju László elmondta: az átcsoportosításkor a legfőbb cél a munkahelyek védelme, és ezen keresztül Magyarország versenyképességének javítása és a gazdaság élénkítése volt.

Az átcsoportosításkor az volt a legfőbb alapelv volt, hogy az elvonás a legkisebb negatív hatással legyen az adott programra – hangsúlyozta Varju László. Ennek megfelelően olyan programokból történik pénzelvonás, amelyek iránt alacsony volt az érdeklődés, és amelyeknek csupán visszafogott jelentősége van a gazdasági válság kezelése szempontjából, valamint amelyek megvalósulása kockázatosnak tekinthető.

Az államtitkár kiemelte: a források átcsoportosításának legnagyobb nyertese a GOP, ahol a jelentősen kibővült keret a kis- és középvállalkozások komplex technológiai fejlesztésére és a vállalati beruházások támogatására fordítható. A forrásból a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) becslései szerint 4.000 kis- és középvállalkozás juthat támogatáshoz és hajthat végre fejlesztést a következő időszakban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…