2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: magatartáskódex készül a bankok számára
Bajnai: magatartáskódex készül a bankok számára

Bajnai: magatartáskódex készül a bankok számára

Bajnai: magatartáskódex készül a bankok számáraA kormány az egyoldalú szerződésmódosításokat illetően kéthónapos moratóriumban állapodott meg a bankokkal, a pénzügyi felügyelet fogyasztóvédelmi jogkörét pedig erősítik – jelentette be sajtótájékoztatón a miniszterelnök, miután bankok vezetőivel tárgyalt. A megbeszélésen a Magyar Bankszövetség, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői, továbbá a pénzügyminiszter valamint a nemzeti és fejlesztési miniszter is részt vett. Bajnai kiemelte: a magyar bankrendszer stabil, a válságban jól vizsgázott, nem kellett a magyar adófizetők pénzéből megmenteni. Számos kritika is megfogalmazódott azonban velük szemben.

A miniszterelnök elöljáróban szólt arról is: Magyarország visszatért adósságának piaci finanszírozására, a csütörtökön kibocsátott eurókötvényt hatszorosan jegyezték le a befektetők. Elmondta: a kormány nem tartja elfogadhatónak az ügyfelek számára nem érthető, nem átlátható vagy beláthatatlan kockázatokat jelentő szerződésmódosításokat, ezért állapodott meg a bankok képviselőivel, hogy a már bejelentett egyoldalú szerződésmódosítási feltételek alkalmazását felfüggesztik.

Augusztus 1-jétől legkorábban szeptember végéig a bankok módosítanak egyoldalúan szerződést. Amennyiben ezt előre nem látható, lényeges piaci folyamat mégis szükségessé tenné, azt a PSZÁF-fal egyeztetve tehetik meg. A moratórium alatt előkészítik az egyoldalú szerződésmódosításról szóló törvény módosítását. Létrehoznak egy részletesebb, pontosabb szabályozást, egy magatartási kódexet, amely rögzíti az eljárásokat, jogcímeket, amelyek alapján a hiteleket módosítani, felmondani lehet, s az erről való tájékoztatás módját is.

A kódexet a PSZÁF és a GVH bevonásával, szeptember elejére kell elkészíteni. Ez alapján minden ügyfél, bank és felügyelő pontosan tudja majd, hogy hol a határ az elfogadható, és a nem elfogadható szerződésmódosítási eljárások között. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kódex nem önkéntes vállalás, hanem kötelezettségvállalás, amelynek betartását a PSZÁF ellenőrizheti, be nem tartását súlyos pénzügyi szankciókkal is sújthatja. A törvény a mostaninál lényegesen egyszerűbb, lényegre törőbb szabályokat állapítana meg.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek