2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Bajnai: "kutya kemény" lesz a jövő év

Bajnai: „kutya kemény” lesz a jövő év

Bajnai: "kutya kemény" lesz a jövő évMagyarország gazdasági növekedése 2010 második felében kezdődhet, míg az IMF prognózisa alapján 2011-től már 4 százalék körüli GDP-bővülésre lehet számítani – mondta a miniszterelnök a Corvinus Egyetemen tartott, „Szükségből erény” című előadásában. Bajnai Gordon szerint azonban a jövő év még „kutya kemény” lesz. A kormányfő kiemelte: a foglalkoztatási helyzet javulására a gazdaság növekedés beindulását követő 4-6 hónapban kerülhet sor. Mint mondta, az alacsony foglalkoztatás, a rossz politikai kompromisszumok és a felzárkózási csapda vezetett oda, hogy a globális válság Magyarországot mélyebben érintette.

A magyar foglalkoztatás az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 57 százalékos, azaz a felnőtt lakosság alig több mint fele dolgozik legálisan – közölte a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a politikusok az elmúlt években a hatalom megszerzéséért, megtartásáért rossz kompromisszumokat kötöttek azzal, hogy az újraelosztás növelésével leállították a gazdaság növekedését.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy az ország jelenleg a kamatok csökkenésénél tart a bizalom helyreállításának útján, amit az egyensúlyteremtés, illetve az árfolyamok növekedése előzött meg. A kamatcsökkenésnek köszönhetően hamarosan ismét reálissá válhat a vállalkozások finanszírozása, így az exportpiacok beindulásával elindulhat egy gazdasági növekedés, majd ezt követően pedig gyarapodásnak indulhat a munkahelyek száma is – fejtette ki a kormányfő.

A válság után nem a Kánaán, hanem az újabb válság jön el – szögezte le a kormányfő, aki ennek magyarázataként a kockázatok közül kiemelte: lényegesen lassabb növekedés várható a világban, az országok az egyensúly helyreállítása érdekében óriási hiteleket vesznek fel, ezzel kiszorítják a piacról a vállalkozásokat és a kisebb, kockázatosabb államokat; az USA-ban óriási lesz a fogyasztáskiesés, a válság pedig rombolja a GDP-növekedési képességet.

Ezek miatt „Magyarországnak le kell szokni arról a drogról, amit a korlátlan adósságfelvétel jelent” – fogalmazott Bajnai. Aláhúzta: Magyarországnak rajta kell maradnia a józan ész gazdaságpolitikájának útján, azon, amelyen elindult a válság kényszerének hatására.

Bajnai Gordon szerint a költségvetési és államháztartási hiány korai rendbetételének köszönhetően Magyarország sokkal gyorsabban jöhet ki a válságból, mint a környező országok. Ezt megelőzően a jövő év még „kutya kemény” lesz, szinte hadigazdálkodást kell folytatnia az állami szervezeteknek – mutatott rá.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek