2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal
Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal

Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal

Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyalAz önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának péntek délelőtti ülése után azt közölték: figyelemfelhívásnak szánták döntésüket, mert úgy látják, hogy a költségvetési tervezet benyújtása előtt már konkrét számokról kellene beszélni. A hét érdekvédelmi szövetség képviselői azt hangoztatták, hogy nem „az asztal felborítása” volt a céljuk, hanem azt akarták egyértelműen üzenni a kormánynak, hogy nem tájékoztatást, hanem egyeztetést kívánnak. Méltatlannak nevezték a kormány által a költségvetéssel kapcsolatban számukra készített anyagot.
 
Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség vezetője utalt Bajnai Gordon kormányfő „kisebb torta”, kevesebb elosztható forrás hasonlatára, és azt mondta: ha kisebb a torta, akkor más alapanyagból, más szakáccsal kenyeret süssenek helyette.

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 11-én már a parlament előtt lesz a költségvetési törvényjavaslat, ám az érintett önkormányzatok még mindig nem tudják, honnan von el a kormány 120 milliárd forintot. Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a kormány egy jottányit sem akar engedni a 120 milliárd forintos elvonásból, és az sem világos, milyen feladatokat vonnának el az önkormányzatoktól, „akkor minek szórakozzunk egymással”. Közölte: számos olyan, az önkormányzatok számára kötelezően előírt feladat van, amelynek az elhagyása vagy elhalasztása indokolt lenne.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter az önkormányzati érdekképviseleti vezetők sajtótájékoztatója után sajnálatát fejezte ki a megbeszélések felfüggesztés miatt. Ugyanakkor azt mondta, hogy a költségvetésről csak akkor tudnak tárgyalni, ha a kormánynak már kialakult álláspontja lesz a büdzséről.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek