2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Az IPOSZ felhívással fordul a kormányhoz

Az IPOSZ Országos Elnöksége a XX. Magyar Kézművesség Napját köszöntő ülésén értékelte a kézművesség helyzetét, hangulatát, összegezte az ötéves gazdasági programjából adódó idei feladatokat.

A testület a vállalkozók gyakorlati tapasztalatai alapján is felhívással fordul a Kormányhoz egyben sürgeti kérése mielőbbi megtárgyalását.

„A külföldi, de a magyar kormány véleménye szerint is a külföldi tulajdonú bankok magyarországi aktivitása, forráskihelyezése, bárcsak átmeneti időre, de csökkenni fog.

Ezen tendencia bekövetkezésekor, főleg a magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások forráshoz jutása beszűkül, ellehetetlenül:

–    a versenyképességük megtartása, növelése;
–    a hazai és külföldi piacaik megtartása;
–    a már elkezdett vagy tervezett beruházásaik, fejlesztéseik;
–    az EU vagy hazai támogatások igénybevétele.

Nehezíti helyzetüket a lánctartozás és annak következményei is.

Az Elnökség egyetért a Kormány kis- és középvállalkozásokat tömörítő gazdaságpolitikájával, és a hazai tulajdonú bankok védelmével.

A Magyar Kormány korábban bejelentett egy a Takarékszövetkezeti Bankok feltőkésítésére szolgáló 100 milliárd Ft állami tőkejuttatást és ezzel lehetővé teszi ezen bankrendszer ennél 7-8 szorta nagyobb forráskihelyezését.
Az Országos Elnökség kéri a Kormányt, hogy a devizahitelesek problémáinak rendezésekor vegye figyelembe, hogy a családi és mikrovállalkozások ugyanúgy devizahitelből, sokszor lakossági kölcsön formájában fejlesztették telephelyeiket. Veszély fenyegeti ezért vállalkozásaikat, alkalmazottaik is.”

Az Országos Elnökség ülésén az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és az Ipartestületek Országos Szövetsége együttműködési megállapodást írt alá a mikro-, családi-, kis- és középvállalkozások helyzetét javító feltételekről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek