2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az IMF Ukrajna miatt megszegi a nemzetközi jogrendszert

Az IMF Ukrajna miatt megszegi a nemzetközi jogrendszert

Precedens értékűvé válhat, ha az IMF akkor is folytatja az ukrajnai támogatási programját, ha az ukránok megtagadják az orosz tartozás törlesztését – írja a TASS. Ez a határozat tisztán politikai döntés is lehet és ez megváltoztathatja nemzetközi szervezetek munkáját. Erről Viktor Szuszlov, Ukrajna korábbi gazdaságügyi minisztere nyilatkozott. „Az IMF egy nagyon komoly precedenst hozhat létre, amely azt jelenti, hogy a világban hatalmas változások történnek, amelyek megváltoztatják a nemzetközi jogrendszert és a nemzetközi szervezetek munkáját. Ezek az szabályok egyre inkább politizáltak és egyre inkább szelektívebbek” – mondta Szuszlov arra az információra reagálva, miszerint az IMF kész megváltoztatni a saját szabályait, hogy esélyt adjon Ukrajnának. Szuszlov szerint az IMF akkor is hiteleket fog nyújtani Kijevnek, amikor az orosz tartozást államok közötti tartozásnak minősítik és Kijev nem akarja majd törleszteni azt. A szakértő szavai szerint mindez az Egyesült Államok nyomásgyakorlása miatt van, amit nyugodtan megtehet, hogy az IMF irányító tulajdonrésze az USA kezében van.

Andrej Blinov gazdasági szakértő kételkedik abban, hogy az IMF Oroszország miatt felfüggesztené Ukrajna támogatását. „Az IMF sehol egy nyilatkozatban sem mondta azt, hogy Oroszország oka lehetne az ukrajnai hitelprogram megszüntetésének” – mondta Blinov. Szavai szerint a program felfüggesztésének teljesen más okai lehetnek. „Ukrajna problémái az IMF programjával jelenleg a költségvetéssel vannak összefüggésben. Érthetetlen a következő évi állami bevétel az adótörvényekkel kapcsolatos viták miatt. Ezen kívül kérdések adódnak a korrupcióellenes hivatallal és öt stratégiai jelentőségű állami vállalat privatizációjával kapcsolatban” – mondta Blinov, aki szerint az orosz tartozás törlesztésről végeredményben az IMF fog dönteni és nem Kijev.

A The Wall Street Journal szerint az IMF kész megváltoztatni szabályzatát, hogy akkor is hitelt nyújthasson Ukrajnának, ha fizetésképtelenné válna az oroszországi tartozása miatt. Az oldal egyben kijelenti, hogy az IMF jelenlegi politikája tiltja a hitelek nyújtását olyan országoknak, amelyek más országoknak tartoznak. Az újság adatai szerint a szabálymódosításról november végén fognak tárgyalni a törökországi G20 találkozón.

Forrás: TASS

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek