2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az euróra szavaztak

A konzervatív Új Demokrácia (ND) 129 képviselői helyet szerzett a 300 fős athéni parlamentben a vasárnapi görögországi választásokon a szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján – közölte a görög belügyminisztérium.

Az ND a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. A radikális baloldali koalíció (Sziriza) a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott.

A szocialista PASZOK 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

Megfigyelők szerint az ND a szocialista párttal fog koalíciót kötni, és a Dimar is csatlakozhat hozzájuk. A kampányban csak e három párt vállalta, hogy bevezeti a Görögországot a csődtől megmentő nemzetközi hitelcsomag fejében elvárt megszorításokat.

A világ hét legfejlettebb ipari államának (G7) pénzügyminiszterei üdvözölték a vasárnapi görög parlamenti választások eredményét. Mint közölték, „mindannyiunk érdeke”, hogy Görögország teljesítse kötelezettségeit, és az euróövezet tagja maradjon.

A G7-ek – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada – reményüket fejezték ki helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményükben, hogy az euróövezet együttműködik majd az új görög kormánnyal annak érdekében, hogy Görögország „megmaradjon a reform és a fenntarthatóság útján az eurózónán belül”.

A G7-pénzügyminiszterek a görög parlamenti választások eredményére reagáltak. A voksoláson csekély többséget szereztek azok a pártok, amelyek hajlandók bevezetni a Görögországnak nyújtandó újabb nemzetközi mentőcsomag fejében elvárt további megszorításokat. MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek