2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végezhető idénymunka fontosabb szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül végezhető idénymunka fontosabb szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára is létesíthető munkaviszony. Idénymunka esetén 500 forint/fő/nap közteher fizetési kötelezettség terheli a foglalkoztatót munkavállalónként. Egy naptári éven belül ugyanazon munkáltató ugyanazon magánszemélyt akár 120 napra is alkalmazhatja összefüggően vagy több alkalommal együttesen.

Az egyszerűsített foglalkoztatással létesített munkaviszonyt a munkavégzés megkezdése előtt telefonon (a 185-ös telefonszámon) vagy elektronikus úton kell bejelenteni az állami adóhatóságnak, melynek feltétele az ügyfélkapun történő előzetes regisztráció. Fontos a bejelentési kötelezettség szabályszerű teljesítése, mert ennek hiányában a munkáltató szankcióra számíthat. Egyszerűsített foglalkoztatásra azonban nem jogosult a 300 ezer Ft, vagy ezt meghaladó összegű, meghatározott adónemekben adótartozást felhalmozó munkáltató mindaddig, míg adótartozását ki nem egyenlíti.

Az őszi mezőgazdasági munkák idején a bejelentési kötelezettség teljesítését és a szabályszerű foglalkoztatást fokozottan ellenőrzi az adóhatóság.

Az egyszerűsített foglalkoztatás további szabályairól bővebben tájékozódhat az adóhatóság honlapján, a 46. számú információs füzetből, vagy telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek