2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az államfőt többen tartják inkább megosztó személyiségnek, mint tavaly
Az államfőt többen tartják inkább megosztó személyiségnek, mint tavaly

Az államfőt többen tartják inkább megosztó személyiségnek, mint tavaly

Az államfőt többen tartják inkább megosztó személyiségnek, mint tavalyTavaly október óta nőtt azoknak a száma, akik Sólyom Lászlót inkább megosztó (47 százalék), mint egységet teremtő (31 százalék) személyiségnek látják – állapította meg a köztársasági elnök megítéléséről szóló, a Publicus Intézet által tavasszal készített felmérés. 

Tíz megkérdezettből négy úgy gondolja, hogy az államfő megnyilatkozásaival a leginkább a Fidesznek kedvez. Sólyom Lászlót az emberek nem tartják olyan szereplőnek, aki érdektelen ügyekben is megnyilvánulna: a megkérdezettek 45 százaléka szerint csak fontos ügyekben ragadta magához a szót. Az államfő és a parlamenti többség viszonyának lenyomata is érzékelhető a közvéleményben: 44 százalék szerint nem választaná újra a parlament Sólyom Lászlót. 

A felmérés szerint közel azonos arányban látják Sólyom Lászlót a pártpolitikába inkább belefolyó szereplőnek (40 százalék), illetve pártok felett álló személyiségnek (38 százalék).  

Tíz megkérdezettből négy úgy gondolja, hogy az államfő megnyilatkozásaival a leginkább a Fidesznek kedvez. A társadalomban tehát nincs többsége ennek az álláspontnak, de ez a vélemény alkotja a legnagyobb csoportot a megkérdezettek körében. Itt tapasztalható némi elmozdulás: tavaly októberben még csak 34 százalék vélekedett úgy, hogy a Fidesznek kedvez az államfő. 

Többször politikai viták tárgya volt, hogy a köztársasági elnöknek egy-egy konkrét ügyben vajon meg kellett volna-e szólalnia. A megkérdezettek közel fele (46 százalék) szerint voltak ilyen esetek, és csak 24 százalék gondolja azt, hogy az államfő minden fontos kérdésben megnyilvánult. Az is kiderül az adatokból, hogy Sólyom Lászlót az emberek nem tartják olyan szereplőnek, aki érdektelen ügyekben is megnyilvánulna: a megkérdezettek 45 százaléka szerint csak fontos ügyekben ragadta magához a szót. A fél évvel ezelőtti adatfelvételhez képest valamelyest (6 százalékkal) nőtt tehát azok aránya, akik szerint voltak olyan ügyek, amelyekben az államfőnek meg kellett volna szólalnia, de nem tette meg.  

Az államfő és a parlamenti többség viszonyának lenyomata is érzékelhető a közvéleményben: a megkérdezettek 44 százaléka szerint nem választaná újra a parlament Sólyom Lászlót, ezzel szemben 10 emberből csak 2 gondolja úgy, hogy az államfő számíthatna az Országgyűlés támogatására. A Fidesz szavazói az összes válaszadóhoz hasonlóan borúlátóak, a szocialisták pedig még kevésbé tartanák esélyesnek azt a forgatókönyvet, hogy a parlament ismét megválasztja a jelenlegi köztársasági elnököt.  

A 2009. március 23. és április 7. között végzett kutatás megállapításait tartalmazó összegzést a megrendelő Progresszív Intézet juttatta el az MTI-hez. A kérdőíves vizsgálat az ország felnőtt népességét reprezentáló 1250 ember személyes megkérdezésével zajlott. 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…