2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Átadták a lillafüredi Zsófia-kilátót

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. átadta az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját. A lillafüredi Zsófia-kilátó a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében, 51.28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült meg. A komplexum alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A projekt egyik fő eleme a Lillafüred látképét a XX. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át és egészen az 1950-es évekig, a „Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg„Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat részeként.

A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót mindösszesen 51,28 millió forintból építette újjá az ÉSZAKERDŐ Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon. A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

A kilátót Nagy János, Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, dr. Kiss János országgyűlési képviselő és dr. Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke adta át.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…