2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény. Az Alkotmánybíróság elutasította a törvény alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat. Az Ab megerősítette: az azonos neműek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat iránti igény – mivel ők házasságra nem léphetnek – az emberi méltósághoz való jogból levezethető. A kizá­rólag azonos nemű személyek által létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat nem je­lent konkurenciát a különne­műek házasságának, ez a kapcsolat nem üresíti ki, nem értékeli le a házasság intézményét, ezért a testület nem adott helyt a módosított törvény ismételt megsemmisítésére vonatkozó beadványoknak.

Sereg András, az Ab keddi döntését ismertetve az MTI-vel közölte: a korábban megsemmisített törvény újraalkotásakor már csak azonos neműek számára tették lehetővé a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, de ez ellen a rendelkezés ellen is kilenc indítvány érkezett, a korábbiakhoz nagyon hasonló kifogásokkal.

Új elemként egy indítvány mulasztásra is hivatkozott az anyakönyvvezetők lelkiismereti- és vallásszabadságával összefüggésben, mivel nem tagadhatják meg a közreműködést a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében – tette hozzá.

A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyonjogi, öröklési jogi joghatásokkal jár. A regisztrálással a kapcsolatban élők között is vagyonközösség alakul ki. A törvény a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé gyermek közös örökbefogadását. A bejegyzett élettársak együttesen nem fogadhatnak örökbe és arra sincs lehetőségük, hogy az egyik bejegyzett élettárs partnerének gyermekét örökbe fogadja. Ugyanakkor a törvény szerint nő és férfi élettársi kapcsolata esetén apai elismerő nyilatkozatot lehet tenni, a kapcsolat bejegyzése előtt.

A határozathoz Bragyova András és Kiss László alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Balogh Elemér, Kiss László és Kovács Péter alkotmánybíró különvéleményt csatolt.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…