2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Áldatlan állapotok az egri Keriben…

…bizonytalanság és szakmai hiányosságok – veszélyben a tanévkezdés

Előzmények:
–    a tagintézmény vezetői posztjára pályázatot hirdetett a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve az Egri Szakképzési Centrum
–    a kiírásra két jelölt adta be pályázatát. Az egyik pályázó – Molnárné Fiser Judit – nem felelt meg a kiírásban szereplő feltételeknek, (miszerint „legalább öt év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlat.”), így a pályázatát érvénytelennek nyilvánították. A másik pályázó – Hadházi Róbertné – minden előírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be, ami elfogadásra került.
–    Az érvényes pályázatot benyújtó jelöltet támogatták a szükséges fórumok (szülői fórum, diákönkormányzat, munkaközösségek, szakmai fórumok). A másik pályázót nem támogatták.
–    A tagintézmény vezetője mindezek ellenére az érvénytelen pályázót támogatta, ezért azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a pályázatot nyilvánítsák eredménytelennek, az ő megbízatását egy évvel hosszabbítsák meg, és így a jelöltje egy év múlva rendelkezik az előírt gyakorlattal. (Az ügy hátterében saját, a hatalomhoz, pozícióhoz való ragaszkodása mellett szerepet játszik az intézmény általa tervezett átalakítása, összevonása másik intézménnyel, és egy ezzel járó vagyonkimentési terv.)

A döntés:
–    A fenntartó az egyetlen, addig érvényes pályázatot érvénytelennek nyilvánította, és minden szakmai és emberi érv ellenére a jelenlegi vezető megbízását egy évvel meghosszabbította.

Az előzmények és a döntés hatásai:
–    A tagintézmény vezetője az elmúlt hónapokban minden eszközt megragadott, hogy a számára nem megfelelő pályázó munkáját ellehetetlenítse, az őt támogató pedagógusokat és dolgozókat megfélemlítse. Ennek hatására az intézményben a tanításhoz, pedagógiai és nevelői munkához alkalmatlan légkört hozott létre, napirenden voltak a minden szakmai alapot nélkülöző számonkérések, retorziók, amelyek hátráltatták, sok esetben lehetetlenné tették a szakmai munkát.
–    A 70 éves, nyugdíjas korú, akut betegségben szenvedő intézményvezető számára már egyáltalán nem fontos az intézmény jövője, így minden döntése, vezetői cselekedete és személyes kommunikációja kizárólag a számára megfelelő pályázati eredmény elérését támasztotta alá. Ennek hatására a tanév végére áldatlan állapotok alakultak ki, a pedagógus és szakdolgozói kar félelemben és folyamatos zaklatásoknak kitéve volt kénytelen végezni a munkáját.
–    A pályázat indoklás nélküli eredménytelenné nyilvánítása után az őt nem támogató dolgozókat tovább fenyegeti, az előírásoknak megfelelő pályázatot benyújtó Hadházi Róbertné helyettesi megbízatását visszavonta.
–    Mivel a régi-új tagintézmény-vezető folyamatosan gyógykezelésekre jár, távollétében a jogszerűtlenül pályázó helyettese törvénytelenül vezeti az intézményt, (a törvényi előírásoknak megfelelően a tanításhoz sincs megfelelő végzettsége). A 2016-17-es tanév elindításához szükséges munka (tantárgyfelosztás, órarend tervezése) nem kezdődött el időben, jelenleg egy szakértő vezetésével próbálják ezt megoldani, így veszélybe került a tanévkezdés.

Mit tehetünk?
–    Mivel a pályázatot érvénytelenítő döntést a fenntartó nem indokolta – nem előírás – a tantestület és a dolgozók nagy része kétségbeesésükben 2016.07.06-án, demonstrációt szerveztek az egri Dobó térre, ahol részt vettek az iskola tanárai, valamint a szülői közösség és a tanulók képviselői is.
–    A demonstráció alatt aláírást gyűjtöttünk az iskola és a szakképzés ügye, a pályázatom támogatása és az egy évre kinevezett 70 éves, szakmailag alkalmatlan igazgató eltávolítása mellett. Ennek átadása folyamatban van a Nemzetgazdasági Minisztérium felé.
–    Jelenleg igyekszünk valamiféle jogi segítséget is igénybe venni, mert úgy érezzük, hogy szükség van rá. Egy jogász, aki ismeri az ügyünket a következő módon kommentálta a helyzetünket: „Maguk még egy évet nem élnek túl ennek az igazgatónak a keze alatt!” Ő ugyanis ismeri azoknak a kollégáknak a helyzetét és félelmeit, akik egész évben keresték az ügyeikkel.
–    Megkeressük az illetékes az állami vezetőket! Hogy pontosan kiket, az a sajtótájékoztatón fog elhangzani! Bízunk abban, hogy a nevelőtestület által megfogalmazott kérdésekre a legfelsőbb állami szintről válaszokat kaphatunk és ezek a válaszok kedvezően befolyásolhatják az intézményünk sorsát.

Kérjük a sajtó segítségét, mutassák be, hogy a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, az önös érdekek előtérbe helyezése hogyan képes tönkretenni egy nagy múltú szakképzési intézményt, ellehetetleníteni száz, magasan képzett pedagógust, segítsenek abban, hogy Egerben a józanész, és a valódi tenni akarás nyerjen egyszer csatát.
Intézményünkbe nyolcszáz tanuló jár, akik közül több százan hátrányos helyzetűek, tanulásra, szakmaszerzésre, a jövőjük megalapozására egyetlen esélyük ez az iskola. Mi valóban az ő érdeküket szem előtt tartva szeretnénk megújulva, az eddigi hanyatlásból újra emelkedő pályára állítani az egri Kerit.

Ezek voltak az előzmények, amelyről ma Egerben tartottak sajtótájékoztatót az érintett  pedagógusok. Hadházi Róbertné az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó tanár, volt tagintézmény – vezetőhelyettes a pályáztatással kapcsolatos jogi kérdésekről beszélt, majd elmondta, hogy nyílt levélben fordulnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, illetve Balogh Zoltán EMMI miniszterhez interneten, és postai úton is.

Verébné Tari Ilona, volt kereskedelmi munkaközösség vezető azokról a szakmai hiányosságokról szólt amelyek miatt tönkre ment az a virágzó kis gazdaság amelyet évek alatt hoztak létre.

Mihály Eszter Laura a tantestület tagjainak nevében nyilatkozott, és a személyes konfliktusokról is beszélt. Megalázónak tartotta azt, hogy titkársági dolgozók ellenőrzik a pedagógusok munkáját, és azokat a megjegyzéseket, amelyeket a nőknek el kell szenvedniük az igazgatótól.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek