2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Aláírták a megállapodást a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól

Aláírták a megállapodást a honvédségi dolgozók béren kívüli juttatásairól

Hende Csaba honvédelmi miniszter és a szakszervezeti vezetők előrelépésként értékelik a honvédségi dolgozók ez évi béren kívüli juttatásairól született megállapodást, amelyet kedden írtak alá a Honvédelmi Minisztériumban.

A tárca vezetője kiemelte: a Magyar Honvédség személyi állománya a múlt évben is kiemelkedően helytállt. Példaként említette, hogy a honvédségi technika, a helikopterek, a búvárok, illetve a nagy számú, jól képzett személyi állomány nélkülözhetetlen segítséget jelentett a minden idők legnagyobb dunai árvize elleni védekezésben is.

 

A kormány mindezeket is figyelembe véve döntött az idén arról, hogy amíg a közszolgálati életpályamodellt – azon belül is a katonait – teljes körűen be nem vezetik, a honvédségi altiszti és szerződéses legénységi állomány januárig visszamenőlegesen havi 10 ezer forintos illetménykiegészítésben részesül.

 

Hende Csaba azt mondta: a költségeket tekintve az idei év több tekintetben előrelépést jelent, határozott lépéseket tettek a jó irányba.

 

A Magyar Honvédség személyi állományának 2014. évi, egyes, illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodást Hende Csaba, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá.

 

Czövek János azt hangsúlyozta: hosszabb távon azt szeretnék elérni, hogy a közszolgálati életpályamodell bevezetésével a katonák is kapjanak béremelést, de a mostani megállapodást jelentős állomásnak tartják a katonák 20 százalékos illetményemeléséhez vezető úton.

 

Kiemelte: a jelenlegi megállapodásnak része a tárcánál működő béren kívüli juttatási rendszer 2013-as szintjének megőrzése. Ezen felül a tárca minden alkalmazott számára további havi ezer forintos bankköltségtérítést biztosít, a szerződéses legénységi állománynak pedig 10 ezer forintos ruházati költségtérítést fizetnek.

 

Zsiga Imre elmondta: a honvédségnél csaknem 7 ezer közalkalmazott dolgozik, ők sem mondtak le a bérfejlesztésről. Ugyanakkor kiemelte, ismerve az idei költségvetést, azon belül is a honvédelmi tárcáét, úgy véli, a mostani megállapodással maximális szinten kihasználták a lehetőségeket.

 

Kelemen József nyugállományú altábornagy is üdvözölte a megállapodást. Kitért arra: a juttatások értékén felül fontosabb, hogy az elmúlt években jó együttműködést tapasztalt a munkaadói és a munkavállalói oldal között.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…