2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Adónyilatkozat − a lehető legegyszerűbb bevallási forma

Adónyilatkozat − a lehető legegyszerűbb bevallási forma

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2012-ben is többféle lehetőséget kínál a 2011. évi jövedelemadó elszámolására és bevallására annak érdekében, hogy az adózók a számukra legegyszerűbb és legkényelmesebb formában tehessenek eleget törvényi kötelezettségeiknek.
Újdonságnak számít 2012-ben a köznapi szóhasználatban csak „söralátétként” emlegetett adónyilatkozat, amely mind terjedelmében, mind pedig tartalmában az eddigi legegyszerűbb bevallási forma, amely ugyanakkor nem keverendő össze az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással. Míg azoknak az adózóknak, akik a bevallásbenyújtási kötelezettségük teljesítésével összefüggésben 2012. február 15-éig az arra rendszeresített nyomtatványon az adóhatóság közreműködését kezdeményezték, elegendő volt a személyes adataik feltüntetésén túlmenően néhány irányított kérdésre adott igen válasz esetén ezt a megfelelő kódkockában”X”-szel jelezniük, addig az adónyilatkozatot benyújtó adózók az adóévi jövedelmükről saját maguk kötelesek számszerűen nyilatkozni. Mindez azonban mégsem jelent számukra különösebb megterhelést, hiszen a csupán egyoldalas nyomtatványon az azonosító adataikon kívül mindössze három sort kell kitölteniük. E sorok kitöltésével minden szükséges adatról, így az adóköteles jövedelmük együttes összegéről, az azt terhelő személyi jövedelemadóról és a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegéről is nyilatkoznak.

Fontos azonban, hogy az adónyilatkozat benyújtására nem minden magánszemély jogosult. Annak eldöntésében, hogy az adózó élhet-e az adónyilatkozat választásának lehetőségével vagy sem, egyrészt a munkáltató(k)/kifizető(k) által átadott igazolásokon szereplő ezzel kapcsolatos tájékoztatás, másrészt pedig az adónyilatkozat megtételére szolgáló 1153ANY elnevezésű nyomtatvány hátoldalán, illetve az adónyilatkozathoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető kitöltési útmutatóban található 13+1 kérdés megválaszolása nyújt segítséget. Amennyiben a magánszemély összes feltett kérdésre adott válasza „Igaz”, akkor a bevallási kötelezettségét minden további nélkül teljesítheti adónyilatkozattal, ha viszont akár egyetlen kérdésre is nemmel felel, akkor − feltéve, hogy munkáltatói adómegállapítást nem kért, és nem választotta az egyszerűsített bevallás lehetőségét sem − a 1153 számú személyi jövedelemadó bevalláson, teljes vagy csökkentett adattartalommal, az állami adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan kell a bevallási kötelezettségének eleget tennie.

Amennyiben a magánszemély az adónyilatkozat választására jogosult, és kíván is élni ezzel a lehetőséggel, akkor a bevallását a 1153ANY-es nyilatkozaton túlmenően más formában nem kell az állami adóhatósághoz benyújtania. Ha mégis így tesz, akkor a többszörös kötelezettségteljesítés késleltetheti a bevallása feldolgozását, ráadásul saját magára is további ügyintézési terhet ró.

A bevallási kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítésére szolgáló 1153ANY nyomtatvány az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető és az internetes program segítségével is kitölthető. A nyilatkozat benyújtására 2012. május 21-éig van lehetőség.

A benyújtás módjára vonatkozó, valamint az adónyilatkozat kitöltésével kapcsolatos legfontosabb információkat a 1153ANY elnevezésű nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető kitöltési útmutató tartalmazza, amelynek részletes tanulmányozása minden adózó, de különösen azok számára, akik év közben a munkáltatójuknak tett adóelőleg-nyilatkozatban adójóváírás vagy valamilyen kedvezmény figyelembevételét kérték, mindenképpen javasolt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek