2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Adóhatósági árverés az Elektronikus Árverési Felületen

Adóhatósági árverés az Elektronikus Árverési Felületen

Az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) új lehetőséget nyitott a közigazgatási végrehajtásban az árverések lefolytatására, és széles körben hozzáférhetővé tette az árverésen való részvételt. Az EÁF egy olyan internetes felület, ahol a licitálni szándékozók könnyen és biztonságosan tudnak árverezni a meghirdetett ingóságokra és ingatlanokra.

Az árveréseken való részvételhez Ügyfélkapus regisztráció, valamint az EÁF-es oldalon történő egyszeri regisztráció szükséges. Az EÁF-es árverési felület a www.nav.gov.hu oldalon a https://arveres.apeh.hu címről érhető el.
Az árverésen nagykorú természetes személy, szervezet esetében a törvényes képviselő árverezhet. Termőföld árverése esetén a hatályos jogszabályok az árverezők személyére korlátozást határoznak meg, azaz csak magyar állampolgár és Európai Uniós tagállami állampolgár vehet részt az árveréseken.
Az adóhatóság az elektronikus árveréssel összefüggő minden cselekményt és információt az EÁF-en keresztül végez, illetőleg tesz közzé. Az adott árverésre vonatkozó adatok, információk és az árverezett vagyontárgyra jellemző tulajdonságok az árverés kiírásától az EÁF-en megtekinthetők, és természetesen lehetőség van az árverezett tételek személyes megtekintésre is.
Az árverés az árverési hirdetményben meghatározott napon kezdődik és a kezdő naptól számított harmadik nap 21.00 óráig tart. A licit minimálisan el kell, hogy érje a becsérték (kikiáltási ár) törvényben meghatározott hányadát (50%, 65 % vagy 75%). Amennyiben az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes ajánlat, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.
Az elektronikus árverésen árverezni az Ügyfélkapus belépést követően az EÁF-en történő bejelentkezés után van lehetőség. Az ingatlanárverés esetében feltétel az árverezni szándékozók részére, hogy az árverés megkezdéséig előlegként átutalják az adóhatóság számlájára az ingatlan becsértékének 10 %-át.
Ingó árverések esetén a rendszer az árverés zárását követően a legmagasabb 5 ajánlatot regisztrálja. Az 5 ajánlat közül a legmagasabb ajánlatot tevő árverező az árverés nyertese, aki az árverés megnyeréséről szóló postai értesítés átvételétől számított 8 napon belül köteles a vételárat megfizetni és az ingóságot elszállítani. Ha a nyertes ajánlattevő nem teljesíti előbbi kötelezettségeit, a következő legmagasabb ajánlatot tevő minősül az árverés nyertesének. Ebben az esetben a fizetési kötelezettséget elmulasztó köteles a két vételár közötti különbözetet megfizetni. Ingatlan árverések esetében csak az árverési előleget határidőben megfizetett árverezők licitálhatnak és a rendszer csak az árverés lezárásakor legmagasabb ajánlatot tevő árverezőt regisztrálja.
Az elektronikus árverés részletes szabályait a www.nav.gov.hu oldalról, a fenti elérési címről letölthető Üzemeltetési Szabályzat tartalmazza, mely segítséget nyújt a licitálni szándékozók részére az árverésen való részvétel feltételeinek, az árverés során tehető árverési ajánlatok technikai lebonyolításának és az egész árverés folyamatának a megismerésére.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek