2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Adatgyűjtési ügy: csak Szilvásy gyanúsított
Adatgyűjtési ügy: csak Szilvásy gyanúsított

Adatgyűjtési ügy: csak Szilvásy gyanúsított

Adatgyűjtési ügy: csak Szilvásy gyanúsítottA rendőrség mellett az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség is nyomoz az UD Zrt.-hez kapcsolódó adatgyűjtési üggyel összefüggésben; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert.

Szilvásy Györgyöt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg. Az NNI szóvivője, Bartha László pénteken az MTI érdeklődésére, hogy hol tartanak a rendőrségi nyomozások, azt mondta: még nyomoznak, az ügyeknek egyelőre nincs gyanúsítottja, de további részleteket nem kívánt közölni.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza az MTI-nek pénteken az ügyészségnél folyamatban lévő ügyről azt mondta: a főügyészség Demeter Ervin (Fidesz) és Répássy Róbert (Fidesz), valamint az UD Zrt. ügyvezető igazgatójának jogi képviselője által tett feljelentés alapján nyomoz, az ügyeket a főügyészség egyesítette.

Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval (Fidesz) folytatott telefonbeszélgetését. Az ügyészség szerint Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként eljárva titkos információgyűjtésből származó hangfelvételeket – amelyek az UD Zrt.-t érintő feljelentés mellékleteként szerepeltek – „jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt”.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…