2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A vizsgált játékok fele nem felelt meg a követelményeknek

A vizsgált játékok fele nem felelt meg a követelményeknek

Tájékoztatás a játékok biztonságosságának laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzéséről
A vizsgálat célja a nem biztonságos gyermekkönyvek, játéklabdák és buborékfújók forgalomból történő kiszűrése, továbbá a jogellenes forgalmazás feltárása – különös tekintettel a játékok jelöléseire és figyelmeztető felirataira –, és jogsértés megállapítása esetén a jogkövető magatartás kikényszerítése volt. A vizsgálat során laboratóriumi vizsgálat céljára 20-féle gyermekkönyv, 8-féle buborékfújó és 8-féle játéklabda került mintavételezésre.

A termékminták 50%-a (18 minta) nem felelt meg a forgalomba hozatal és a forgalmazás követelményeinek.

A legkirívóbb hiányosság a megfelelőségi jelölés feltüntetését megalapozó dokumentáció vizsgálata során mutatkozott. 20 esetben (55,6%) a dokumentáció nem került bemutatásra, további 16 esetben (44,4%) a dokumentáció nem felelt meg a formai, illetve tartalmi követelményeknek, – áll a Nemzeti Fogyasztásvédelmi Hatóság jelentésében.

 

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok 2-féle buborékfújónál mikrobiológiai nem megfelelőséget mutattak ki, amely egészségkárosító hatás szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve. Továbbá 1-féle gyermekkönyvnél szemrevételes vizsgálat során a higiéniás követelményeknek való nem megfelelés került megállapításra, ami egészségkárosító hatás szempontjából közepes kockázatot jelent. A vizsgált játéklabdák mindegyike megfelelt a termékbiztonsági követelményeknek.

 

A vizsgálat időtartama alatt egy alkalommal érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Piacfelügyeleti Főosztályára buborékfújókat érintő vámriasztás. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában elvégzett vizsgálatok szerint – a vámriasztást érintően – összesen 1-féle, 24 db buborékfújó nem felelt meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség a vámkezelni kívánt buborékfújó  forgalomba hozatalát megtiltotta.

 

A vizsgált termékkörök csekély részénél (3 db, azaz 8,3%) került megállapításra közepes, vagy annál magasabb kockázat, amely nagyságrenddel alacsonyabb, mint ami a játékok vizsgálata során általában tapasztalható.

 

A gyermekkönyvek jövőbeni ismételt vizsgálata indokolt, mivel e termékkörben a legtöbb gazdasági szereplő nincsen tisztában a termék besorolásával, – és ebből adódóan – a jogszabályokban előírt követelményekkel.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…