2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A térség logisztikai központja kíván lenni Kazahsztán

A térség logisztikai központja kíván lenni Kazahsztán

A 2050-ig tartó társadalmi-gazdasági stratégia keretében Kazahsztán a közép-ázsiai térség logisztikai központjává válik, és kiépíti az ehhez szükséges infrastruktúrát – mondta Galimzsan Amirov nagykövet a két ország kapcsolatáról szóló logisztikai konferencián csütörtökön Budapesten. A két ország áruforgalma ugyan visszaesett 2012-ben, de a múlt évben a magyar export több mint 30 százalékkal emelkedett, viszont a Kazahsztánból származó import tovább, a felére csökkent – erről Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára beszélt nyitó előadásában a konferencián.

 Tavaly november végéig a Kazahsztánba irányuló magyar export 195,8 millió dollár, az onnan származó import 46,1 millió dollár volt. A magyar kivitel főleg gépekből, élelmiszerből és gyógyszerből áll – tette hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy a FÁK országokon belül Kazahsztán a harmadik kereskedelmi partnere Magyarországnak, csak Oroszország és Fehéroroszország előzi meg.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…