2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A teljes politikai elit leváltását követelték egy korrupció elleni tüntetésen

A teljes politikai elit leváltását követelték egy korrupció elleni tüntetésen

A teljes politikai elit leváltását követelték egy budapesti korrupcióellenes tüntetésen szombaton, egy a Facebookon alakult csoport szervezésében.

A “Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett tüntetés szervezői magukat pártoktól független civilekként határozták meg és egyebek mellett egy szakértői kormány felállítását követelik. Egyikőjük, Balogh István felszólalásában azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből.

“Elég a pártokráciából, elég a zsarnokságból” – jelentette ki, majd kifejtette, csak elterelésnek tartják az internetadót, amellyel szerinte a hatalom a vezetők korrupciójáról kívánja elvonni a figyelmet.

A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost. Az elitet vulgáris jelzővel illetve azt mondta, hogy ötszázezren akarnak “tízmillió embert kirakni az országból”.

Bertalan Attila szerint a problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg.

A tüntetés részvevői nagyrészt megtöltötték az V. kerületi József nádor tér közepén található füves területet, a beszédek a himnusz éneklésével kezdődtek, a tömegben pedig többen kormányellenes táblákat (“Eddig tartott a blöff Viktor!”) tartottak, valamint a kabinetet bíráló jelszavakat skandáltak (“Fidesz-maffia!”). A rendezvényen pártzászlókat nem lehetett látni, ugyanakkor látható volt például a Kossuth téren több hónapja tüntető Ország Gyűlése Mozgalom molinója.

A tüntetők a beszédeket követően a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz indultak, ahol az egyik szervező által felolvasott petícióban arra kérték az államfőt, hogy azonnali hatállyal oszlassa fel a Országgyűlést. Álláspontjuk szerint ugyanis a jelenlegi parlament alkotmányellenes választási törvény alapján állt fel, a választási törvény nem megfelelően érvényesíti az arányos képviselet elvét.

A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatalban lévő őrség vette át, akik – a szervezők tájékoztatása szerint – hétfőn adják át a dokumentumot a hivatalvezetőnek.

A demonstrálók ezután a Kossuth térre vonultak, ahol a Parlament előtt mintegy százan elénekelték a Himnuszt. Ezután a tüntetők egy része elhagyta a teret, míg többen a helyszínen maradtak, ahol ígéretük szerint három napig fognak demonstrálni.

A teljes politikai elit leváltását követelő, a „Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a fővárosi József Nádor téren 2014. november 8-án – © MTI Fotó: Mohai Balázs

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek