2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető új kedvezmények

A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető új kedvezmények

2013. január 1-jétől a kifizető a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott, a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti, a tartósan álláskereső személyek, a GYED folyósítását követően, a GYES valamint a GYET folyósítása alatt vagy folyósítását követően foglalkoztatott, a kutatóként foglalkoztatott, illetve a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások által foglalkoztatott munkavállalók után szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezmények jellemzően a (bruttó) munkabér mértékéig, de legfeljebb 100 ezer forintig érvényesíthetőek. Ez alól kivételt képez a kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény, amely a (bruttó) munkabérig, de legfeljebb 500 ezer forintos összeghatárig vehető figyelembe.

A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező huszonöt év alatti munkavállaló, továbbá kutatók foglalkoztatása esetén a kedvezmény mértéke az fentebb hivatkozott összeghatárig 27 százalék. A 180 napnál több munkaviszonnyal rendelkező huszonöt év alatti, valamint az ötvenöt év feletti munkavállaló és a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott esetében a kedvezmény mértéke 14,5 százalék. A külön ki nem emelt kedvezményre jogosult munkavállalók után pedig a kedvezmény mértéke a foglalkoztatás első két évében 27 százalék, a harmadik évben 14,5 százalék.

Az új adókedvezmények sem egymással, sem más, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezménnyel nem vonhatók össze, tehát a START PLUSZ, START EXTRA, START BÓNUSZ, valamint a Karrier Híd Program megvalósítását célzó és a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezménnyel együttesen nem érvényesíthetőek.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatosan bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…