2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A szociális ágazatban dolgozók javaslatairól tárgyaltak az Emmiben

A szociális ágazatban dolgozók javaslatairól tárgyaltak az Emmiben

A szociális ágazatban dolgozók javaslatairól, a területet érintő eddigi kormányzati intézkedésekről tárgyaltak a kormányzat, valamint a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) sztrájkbizottságának képviselői szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). A megbeszélést követően Fülöp Attila, a tárca család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, áttekintették, hogy az MSZ EDDSZ sztrájkkövetelései mennyiben találkoztak az elmúlt három év kormányzati politikájával, és egyebek mellett azt állapították meg, hogy céljaik hasonlóak voltak.

 

Közölte, az ülésen az MMSZ EDDSZ ugyanakkor megfogalmazta azokat a javaslatait, elképzeléseit és követeléseit is, melyeket a következő időben el akar érni, és abban állapodtak meg, hogy azok a későbbi üléseken napirenden lesznek.

 

Elmondta, megállapodtak abban is, hogy a kormány által életre hívott, pénteken alakuló ülését tartó szociális életpálya munkacsoport javaslatait, az ott kialakított véleményeket a további sztrájktárgyalásokon is figyelembe veszik.

 

Azt hangoztatta, tárgyalóasztal mellett akarják kidolgozni azokat a javaslatokat, amelyek érzékelhetően javítják majd a szociális szférában dolgozók helyzetét.

 

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ országos elnöke azt mondta, azt követően, hogy „négy szoclib kormány” nem volt hajlandó érdemben tárgyalni követeléseikről, üdvözlik a mostani kormányzati intézkedéseket, amelyek – szavai szerint – alapvetően megváltoztatták a szociális ágazat helyzetét; ezek közül a privatizáció leállítását emelte ki, valamint az államosításban rejlő előnyök lassú megjelenését.

 

Arról is beszélt, úgy látja, jelenleg nincs szükség sztrájkra, ugyanakkor szeretnék végre elérni, hogy rendezzék a területen dolgozó – a közszféra legalacsonyabb jövedelmével rendelkező – 92 ezer ember sorsát.

 

Közölte, a tárgyaláson felvetették a legfontosabb problémákat és kérdéseket, és jelezték azt is, örömmel vesznek részt az életpálya-munkabizottság pénteki alakuló ülésén, és javaslataikat, elvárásaikat ott is szeretnék megfogalmazni.

 

A szférában dolgozók alacsony bérére utalva azt mondta, van olyan szociális intézmény, ahol minden munkavállaló eladósodott. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem állami típusú fenntartói intézményekben foglalkoztatottak nem közalkalmazottak és így a bérezésben és egyéb juttatásokban komoly különbségek vannak.

 

Közölte, a tárgyaláson bejelentették, még szerdán megkeresik a (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete részvételével szervezett) Szociális Ágazati Sztrájkbizottságot és felajánlják számukra, hogy csatlakozzanak az ő tárgyalódelegációjukhoz, hiszen – fűzte hozzá – az MSZ EDDSZ sztrájkkövetelései sokkal szélesebb körűek.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek