2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A személyijövedelemadó 1+1 százalékának felajánlása

A személyijövedelemadó 1+1 százalékának felajánlása

A magánszemélyek 2015. május 20-ig rendelkezhetnek befizetett személyijövedelemadójuk 1+1 százalékának valamely civil szervezet, illetve bevett egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére történő felajánlásáról.
A felajánlás legegyszerűbben a 1453 számú személyijövedelemadó-bevallás benyújtásával egyidejűleg, az „EGYSZA” elnevezésű lap kitöltésével tehető meg, azonban amennyiben a magánszemély a bevallása benyújtásakor adója 1+1 százalékáról nem rendelkezett, 2015. május 20-ig bármikor megteheti azt. Az „EGYSZA” lap vagy 14EGYSZA jelű formanyomtatvány a bevallástól elkülönülten is benyújtható az állami adóhatóság részére, személyesen, postai, illetve elektronikus úton.
Sok munkavállaló részére a munkáltató készíti el az szja-bevallást, esetükben is lehetőség nyílik a felajánlások megtételére, mégpedig úgy, hogy nyilatkozatukat legkésőbb 2015. május 11-ig lezárt, adóazonosító jellel ellátott, a ragasztott felületen átnyúlóan saját kezűleg aláírt borítékban átadják a munkáltatónak. A munkáltató a rendelkező nyilatkozatok tartalmát nem ismerheti meg, azokat zárt csomagban adja át az adóhatóság részére.
Az „EGYSZA” lapon két kedvezményezetti kör részére tehető felajánlás. Egyfelől valamely civil szervezet javára, amely olyan egyesület, alapítvány, közalapítvány, illetve egyéb könyvtári, levéltári, múzeumi, kulturális, alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, vagy külön nevesített intézmény, alap, amely szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján (www.nav.gov.hu) található „Regisztrált civil kedvezményezettek 2015” elnevezésű nyilvántartásban, másfelől pedig valamely bevett egyház, vagy kiemelt költségvetési előirányzat támogatható. Ez utóbbiak technikai számáról szintén az adóhatóság honlapján tájékozódhatnak a felajánlók.
Az idei évtől kezdődően a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemély az „EGYSZA” lapon nyilatkozzon arról, hogy azon civil kedvezményezett, amely részére adója 1 százalékát felajánlotta, értesüljön a felajánló magánszemély nevéről, postai és elektronikus levelezési címéről.
A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról a NAV 2015. szeptember 30-át követően elektronikus úton tájékoztatja az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek