2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A személygépkocsi bérlet ÁFA levonási szabályai

A személygépkocsi bérlet ÁFA levonási szabályai

2012. január 1-jétől az adóalanyok jogosultak a személygépkocsi (vtsz. 8703 megjelölésű termék) bérbevétele után is levonni az általános forgalmi adót. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történő használat ÁFA tartalma helyezhető levonásba.
A bérbe- illetve lízingbeadók esetében az új szabály nem jelent változást, ők továbbra is jogosultak a tevékenységük tárgyát képező személygépkocsi beszerzését terhelő ÁFA-t levonni. A személygépkocsit lízingbe vevők akkor alkalmazhatják az új rendelkezéseket, ha olyan operatív lízing-, vagy nyílt végű pénzügyi lízingszerződésről van szó, amely bérletnek minősül.
Átmeneti szabály határozza meg, hogy az ÁFA levonására csak a 2012. január 1-jétől esedékes díjak tekintetében van lehetőség, azon elszámolási időszakokra vonatkozóan, amelyek kezdő napja 2011. december 31-ét követi. A döntés nem visszamenőleges hatályú, így a 2008-2011. közötti időszakra felmerült általános forgalmi adóra a magyar törvényi szabályozás szerint továbbra is vonatkozik a levonási tilalom.
Fontos tudni, hogy kizárólag a gazdasági, vállalkozási tevékenység érdekében használt személygépkocsi bérleti díjának áfa tartalma vonható le és csak olyan mértékben, amilyen mértékben a szolgáltatás igénybevétele adóköteles termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz történik. Az adólevonási jog gyakorlásához az adózó érdekében áll a gazdasági célú futásteljesítmény hiteles nyilvántartással való dokumentálása, melynek alapja lehet például az útnyilvántartás.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj_Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek