2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi a szén-monoxid riasztók ellenőrzését

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megkezdi a szén-monoxid riasztók ellenőrzését

Az elmúlt időszakban Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárának javaslatára Dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kétszer (2014 decemberében és 2015 januárjában) rendelte el a szén-monoxid riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését.

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos államtitkár az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a mai napon megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

A korábbi, azaz a 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során az NFH összesen 42 féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a Hatóság szakemberei a piacon található termékek jelentős részét megvizsgálták. 12 féle készülék (29%) megfelelt az ellenőrzésen, míg 30 féle szén-monoxid érzékelő (71%), vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket.

A vizsgált termékek „pozitív” és „negatív” listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető.

http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150727.pdf
http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_negativ_20150305_0.pdf

A mostani vizsgálat során is a szakemberek azt ellenőrzik majd a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény-és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Tanácsok:
•    Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
•    Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
•    A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
•    A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
•    Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
•    Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
•    A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.

Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek