2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A miniszterelnök szerint százezrek halhattak meg Haitin
A miniszterelnök szerint százezrek halhattak meg Haitin

A miniszterelnök szerint százezrek halhattak meg Haitin

A miniszterelnök szerint százezrek halhattak meg HaitinNagy erejű földrengés rázta meg kedden Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince-ből és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, súlyos károk keletkeztek az elnöki palotában és az ENSZ helyi képviseletének székházában is. A földrengésnek több ezer halálos áldozata lehet – közölte szerdán a karibi szigetország elnöke. A haiti miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma meghaladhatja a százezer főt. A Külügyminisztérium információi szerint nincs magyar érintettje a földrengésnek. A magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa is útra kelt Budapestről, hogy amerikai és ausztrál mentőkkel közösen bekapcsolódjon a mentésbe.

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengésben – számos egyéb épülettel, köztük több iskolával és a főváros legnagyobb börtönével együtt – összedőlt az ENSZ helyi képviseletének ötemeletes székháza, és az elnöki palota is romokban hever. Nemcsak a szegény tömegek viskói váltak a földdel egyenlővé, a tehetősebb rétegek lakta városrészekben is nagy volt a pusztítás.

Szemtanúk szerint zűrzavaros a helyzet, a közszolgáltatások szünetelnek, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálták kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és eltűnt hozzátartozóik után kutattak kedden az est beállta után is.

Az amerikai földtani intézet szerint utoljára 230 éve volt ilyen súlyos földrengés a mai Haiti területén. A földmozgás epicentruma 16 kilométerre délnyugatra volt a fővárostól, Port-au-Prince-től, amelynek térségét a helyi idő szerint kedd délutáni rengés után az éjjel több nagy erejű – köztük a Richter-skálán mért 5,9-es fokozatú – utórengés reszkettette meg.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, az Egyesült Államok vezető szerepet akar játszani a segélyakcióban; a térség felett átrepülő katonai repülőgépek máris megkezdték a károk felmérését. A világ többi országa is sorra teszi a felajánlásokat. Az Európai Unió első lépésként 3 millió eurós segélyt szabadított fel.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…