2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A mentők sem repülhetnek a légtérzárlat idején
A mentők sem repülhetnek a légtérzárlat idején

A mentők sem repülhetnek a légtérzárlat idején

A mentők sem repülhetnek a légtérzárlat idejénA mentőhelikopter és a rendőrség sem repülhet a légtérzárlat ideje alatt a légtérben – közölte Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense az MTI érdeklődésére pénteken. Hangsúlyozta: egyetlen légi jármű számára sem engedélyezett a közlekedés, ideértve a sportrepülőket is. A teljes magyar légteret pénteken este 19 órakor zárták le Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága döntése értelmében, mivel az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő várhatóan pénteken 22 óra körül eléri Magyarországot. A teljes magyar légtér zárlata várhatóan szombaton 19 óráig tart.

A döntést a hatóság azzal indokolja, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, annyira, hogy az le is állhat.

Az izlandi Eyjafjalla gleccsernél szerdán kezdődött vulkánkitörés miatt a légteret hamu- és füstfelhő borította el, amely kelet felé halad. A legújabb számítások szerint a porfelhő péntek estére benyúlik Magyarország északi része fölé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben. A szennyezés Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakértője szerint az emberi szervezetre nem jelent veszélyt.

Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak, aminek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot. Nem várható porhullás a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek