2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) NYILATKOZATA

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) NYILATKOZATA

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) elutasítja a magyar Országgyűlés a mai napon, 2009. november 30-án, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és szövetségesei által elfogadott 2010. évi Költségvetési Törvényt. A megszavazott törvény mindenkire veszélyes, mert a jövőben is elvesz és megszorít.

A magyar Kormány az elmúlt években tudatosan ellehetetlenítette a helyi önkormányzatiságot, amely az emberek, a helyi közösségek önrendelkezésének felszámolását eredményezte. A vidéken élők így váltak a mindennapokban védtelenné és kiszolgáltatottá.

A magyar Kormány elhibázott intézkedései nem enyhítették, ellenkezőleg tovább mélyítették a gazdasági válság által okozott károkat. Az így kialakult tarthatatlan helyzet megoldására a MÖOSZ az alábbi alapelvek elfogadását és végrehajtását kezdeményezi:

1. A MÖOSZ a megyék feladatának tekinti a munkahelyek megteremtésének elősegítését. Ennek érdekében a megyei önkormányzatok elkészítik a területükre vonatkozó foglalkoztatáspolitikai munkatervezeteket.

2. A területfejlesztési feladatok egyetlen hatékony működési szintje a valódi legitimitással rendelkező megyei önkormányzatok.

3. A MÖOSZ egyetért a megyei szintű teljes körű államigazgatás megerősítésével. Minden adófizető állampolgár joggal várja el az egyszerűbb és olcsóbb állami közigazgatást.

4. A középfokú önkormányzati intézményi feladatok ellátása kizárólagosan megyei szint. Ez a szint biztosítja a legracionálisabb és költséghatékonyabb megoldást.

5. A MÖOSZ határozottan kiáll a települések önállósága mellett. Az európai tapasztalat azt bizonyítja, hogy azokban az országokban, ahol kiteljesedett az önkormányzatiság, ott kevésbé mély a válság, kevésbé viseli meg az ott élőket.

6. A MÖOSZ állást foglal amellett, hogy az illetékhivatalok működtetése a megyei önkormányzatokhoz tartozzon, minden helyi adó beszedése pedig a települési önkormányzatok joga és kötelessége legyen.

Helyre kell állítani a települési és megyei önkormányzatok pénzügyi önállóságát a Magyar Köztársaság által 1992. április 6-án aláírt és a Magyar Országgyűlés által 1993. március 26-án a 16/1993 (III.26.) O.GY. határozattal ratifikált, az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Karta 9. Cikkében rögzített elveknek megfelelően.

 

 

2009. november 30.

 

Dr. Ódor Ferenc Dr. Szűcs Lajos

MÖOSZ Elnök MÖOSZ Társelnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…