2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A közvélemény-kutatók szerint nagy fölénnyel vezet a Fidesz

A közvélemény-kutatók szerint nagy fölénnyel vezet a Fidesz

 Konszenzus tapasztalható a nagy közvélemény kutató cégek között arról, hogy a Fidesz nagy fölénnyel nyeri a pártlisták versenyét az országgyűlési választáson – közölte értékelését szombaton a kozvelemyenykutatok.hu öt nagy intézet adatai alapján. A Tárki és a Századvég egyaránt 51 százalékos listás eredményt vár a Fidesznek, a Nézőpont 47-et, az Ipsos 42,5 százalékot, a Medián pedig 41 százalékot – olvasható a honlapon.

A tájékoztatás szerint, a voksolás előtt egy nappal a közvélemény-kutató intézetek utolsó választási előrejelzései is napvilágot láttak. A Tárki és a Századvég a biztos szavazó pártválasztók adatait, a Nézőpont Intézet a potenciális aktív szavazókat, míg az Ipsos és a Medián egy szakértői becslést közölt a szavazatok várható eloszlásáról.

Mindezek szerint, a Nézőpont, az Ipsos és a Medián 28-29 százalékra prognosztizálja a Kormányváltó Összefogás listáját, a Századvég 25 százalékot vár, míg a Tárki csak 21 százalékot.

Az ötből négy intézetnél biztosnak tűnik, hogy a “kormányváltók” megelőzik a Jobbikot, egyedül a Tárkinál van hibahatáron belül a két lista támogatottsága – fűzik hozzá.

A Jobbikot a Medián becsüli a legmagasabbra 23 százalékkal, míg a Századvég a legalacsonyabbra 18 százalékkal. Ennek alapján az várható, hogy a Jobbik meg tudja ismételni a négy évvel ezelőtti teljesítményét – értékel a portál.

Az ötből négy intézet azt várja, hogy az LMP bejut a parlamentbe, egyedül a Medián mér öt százalék alatti listás szavazati arányt a zöld párt esetében – közölte a kozvelemenykutatok.hu.

A kozvelemenykutatok.hu oldalt azért hozta létre a Nézőpont Elemzőintézet Nonprofit Kft. Közvélemény-kutató Műhelye, hogy a Magyarországon politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézeteket, módszereiket és eredményeiket bemutassa a politika iránt érdeklődők számára.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek