2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A közútkezelők arra kérik a lakosságot, hogy ónos esőben ne induljanak útnak

A közútkezelők arra kérik a lakosságot, hogy ónos esőben ne induljanak útnak

Az utak sikosságmentesítését is akadályozza az ónos eső, ezért a közútkezelők azt kérik a lakosságtól, hogy aki teheti, ilyen időben ne induljon útnak. A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos. Ugyanakkor a társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

Mint kifejtették: amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk, és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt.

Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. “Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek” – jegyezte meg a közútkezelő. Ezért a közlekedőket nyomatékosan arra kérik, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform telefonos szolgálatán, a megyei ügyeleteken. Emellett a társaság weboldalán (www.kozut.hu) is naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat, továbbá hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők – olvasható a közleményben.

A Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. is kiemelte MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy amíg az ónos eső esik, a folyamatos csapadék miatt az utakra kiszórt hintőanyag kevésbé hatásos. Így eredményes munkát csak akkor tudnak végezni, miután az ónos eső elállt. A fővárosi lakosságot ezért arra kérték, hogy amennyiben ónos eső kezd esni, lehetőség szerint ne induljanak el gépjárműveikkel.

A szombaton várható ónos eső miatt három megyére, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken több órán át tartó ónos esőre kell készülni. További hat megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest -, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az ónos eső miatt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek