2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A Kormányzati Információs Központ közleménye

A Kormányzati Információs Központ közleménye

Magyarország Kormánya az Országgyűlés felhatalmazása alapján négy éve vizsgálja Magyarország nukleáris energiafelhasználásának lehetőségeit. Ennek jegyében legutóbb 2013. január 31-én tekintette át Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a több évtizedes múltra visszatekintő magyar-orosz gazdasági és nukleáris együttműködés kérdéseit.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013. december 17-én tájékoztatta az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságát arról, hogy Magyarország és Oroszország között előrehaladott, lezárás előtt álló tárgyalások folynak a magyar-orosz nukleáris energetikai együttműködés folytatásáról. Az államtitkár szerint oktatási, tudományos, kutatási és energetikai területen – a zavartalan gazdasági kapcsolatok fenntartása mellett – érdemes az orosz partnerrel hosszabb távon együttműködni. Mint ismeretes, az ellenzéki pártok ezen a bizottsági ülésen nem vettek részt, annak ellenére, hogy Lázár János kész volt tájékoztatást nyújtani a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáról is.

A bizottság ülésén az államtitkár egyebek mellett hangsúlyozta: „Megfizethető áramárak kellenek a magyar polgárok, a háztartások számára, de legalább ilyen fontos a magyar gazdaság szempontjából, hogy milyen áramot tudunk biztosítani és milyen áron.” Elmondta továbbá, hogy „ebben az ügyben a paksi atomerőmű megkerülhetetlen tényező.” Ehhez kapcsolódóan a következő lépés pedig egy orosz-magyar államközi szerződés megkötése lesz, amelyet az Országgyűlésnek kell jóváhagynia.

Orbán Viktor miniszterelnök – Vlagyimir Putyin meghívását elfogadva – a holnapi nap folyamán áttekinti az orosz elnökkel az elmúlt egy év magyar-orosz gazdasági együttműködésének eredményeit.

A kormány a megbeszélést követően tájékoztatni fogja a magyar közvéleményt.

 

Kormányzati Információs Központ

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek