2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A kormány az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb segítségről döntött

A kormány az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb segítségről döntött

A kormány az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb segítségről döntött: kormánytisztviselők vesznek részt Borsodban, elsősorban Felsőzsolcán a helyi önkormányzatok munkájában – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő pénteken.

A kormányszóvivő közlése szerint Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter együttes utasítást adott ki, e szerint az állami szervek közösen működjenek együtt, hogy minél szervezettebben és hatékonyabban folyjon az újjáépítési munka.

Mint mondta, az Észak-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatalnak kell biztosítania minden szakmai segítséget az önkormányzatoknak, amelyeknek a rendkívüli helyzetben helyt kell állniuk. Munkatársaik a településeken folyamatosan együttműködnek a települések vezetőivel és részt vesznek a képviselő-testületi munkában.

Nagy Anna szólt arról is, hogy Pintér Sándor pénteken aláírta azt az Európai Szolidaritási Alaphoz benyújtandó pályázatot, amellyel legfeljebb 6 milliárd forint nyerhető el, az összeget az árvíz utáni helyzet rendezésére kívánják fordítani. Reményét fejezte ki, hogy az év végéig az EU elbírálja a kérelmet, és át is utalják a pénzt. (MTI)

 

Ódor Ferenc elnök

Már 323 ház dőlt össze Borsodban

S hogy erre a mai kormánydöntésre milyen nagy szükség van, azt bizonyítják a BAZ -megyei Közgyűlés elnökének sajtótájékoztatóján elhangzottak is. „Már 323 ház dőlt össze, illetve vált lakhatatlanná az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és tartani kell attól, hogy ez még nem a végleges szám – mondta a megyei közgyűlés elnöke a megyei helyreállítási és újjáépítési bizottság ülését követően Miskolcon. A megye 26 településén dőltek össze, váltak lakhatatlanná házak a nyár eleji árvíz miatt, és bár korábban a kormánynak 284 ilyen ingatlant jelentettek, a szám folyamatosan nő, mára elérte a 323-at. A jelenlegi helyzet szerint ennyi ingatlant kell újjáépíteni a megyében – tette hozzá. A megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: várható volt, a szakemberek is jelezték, hogy az épületek száradása következtében ez a lista bővülni fog.
Az elnök szólt arról, hogy az újjáépítésre odaítélt összegből bontásra, romeltakarításra nem lehet költeni. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy a megsemmisült ingatlanok tulajdonosainak erre nincs pénzük.
Ezért a helyreállítási és újjáépítési bizottság úgy döntött: a megyei önkormányzathoz különböző szervezetektől, vállalkozásoktól, települési önkormányzatoktól, civilektől beérkezett pénzbeli adományokból – amely 60 millió forint – összesen 40 millió forintot juttat mindazokhoz, akiknek a háza összeomlott. Portánként mintegy 120 ezer forint jut ebből a pénzből a bontásra – tette hozzá, megjegyezve: a bontási, romeltakarítási költségek ennek a háromszorosát teszik ki. Ódor Ferenc végezetül azt mondta, hogy nagyon dícséretes az-az összefogás, amely most megmutatkozott a bajban, -bár ne lett volna rá szükség – d még ma is nap mint nap érkeznek felajánlások, amelyeket települések, lakosság, vállalkozók juttatnak el. Így például a napokban már a bánrévei vihar károsultjainak is érkezett 10 ezer darab cserép felajánlás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek