2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A KKM jelezte az amerikai hatóságoknak, hogy teljesen valótlan a magyar ivóvízről szóló állításuk

A KKM jelezte az amerikai hatóságoknak, hogy teljesen valótlan a magyar ivóvízről szóló állításuk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megtette a szükséges intézkedéseket a magyar csapvíz minőségével kapcsolatos téves információk korrigálása érdekében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megtette a szükséges diplomáciai lépéseket az amerikai hatóságok felé annak érdekében, hogy tisztázásra kerüljenek az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) honlapján a magyar ivóvíz minőségére vonatkozó téves információkJoó István, a KKM vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Startégiért felelős miniszteri biztosa kérésére Magyarország Washingtoni Nagykövetsége az elmúlt héten soron kívül egyeztetett a CDC illetékeseivel.

 

Az amerikai szervezet válaszában arról tájékoztatott, hogy a vízminőségre vonatkozó egységes szabványok hiányában ajánlásaik az ENSZ Humán Fejlettségi Mutatója (HDI) alapján készülnek. Ennek a mutatónak azonban egyetlen paramétere sem vonatkozik az ivóvízminőségre, ehelyett olyan tényezőket vesz figyelembe, mint például az adott ország GDP-je, vagy a születéskor várható élettartam.

 

Magyarországon az ivóvíz biztonsággal fogyasztható és európai szinten is kiváló minőségű. A legtöbb vízminőségi paraméterre a megfelelőség 95 % feletti. A turizmus szempontjából a biztonságos, tiszta, egészséges ivóvíz éppen az ország egyik erőssége. Magyarországon az ivóvíz szolgáltatása és minősége részletesen és szigorúan szabályozott, és teljes mértékben megfelel az európai uniós előírásoknak. A Magyarország minden településén elérhető vezetékes ivóvíz minőségét rendszeresen ellenőrzi mind a szolgáltató, mind a felelős hatóság. Az ÁNTSZ adatai szerint 2015-ben az általános megfelelési arány 97,7%-volt, amely az egészségre kockázatot nem jelentő paramétereket is vizsgál.

Az országban mindössze néhány településen igényel külön intézkedést az ivóvízminőség további javítása. Az Amerikai Járványügyi Hivatal jelentése teljesen téves és félrevezető, az amerikai hatóság meg sem kereste az Országos Közegészségügyi Intézetet.

A rendelkezésre álló adatok egyértelműen alátámasztják, hogy Magyarországon semmiféle egészségkockázat nem kapcsolódik a csapvíz fogyasztásához, sőt, annak minősége európai szinten is kiemelkedő. A fentiek tükrében a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden szükséges lépést megtesz, hogy az illetékes hazai hatóságokkal együttműködve az Amerikai Járványügyi Hivatal mielőbb felülvizsgálja és helyreigazítsa a magyar ivóvíz minőségével kapcsolatban közzétett téves információkat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…