2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A járványoktól tartanak a magyar orvosok

2013. november 19., Tanauan, Fülöp-szigetek – Már a járványoktól tartanak a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai, akik a fülöp-szigeteki Taclobanból egy jóval elhagyatottabb településre, Tanauanba mentek, ahol a keddi napon már közel 200 beteget láttak el.

 A Taclobantól körülbelül 20 km-re található Tanauan településen nem működik kórház, és egyelőre a segélyszervezetek orvoscsoportjai sem nagyon jutottak el az ötvenezres városba, ahol minden ház súlyosan megrongálódott. A településen továbbra sincs áramellátás, tiszta víz, és élelem is alig akad.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja sátrakkal vonult a helyszínre, ahol egy ideiglenes kórházat állítottak fel. A keddi nap folyamán összesen 196 beteget gyógyítottak, többnyire a felületi sérülések kezelésére, sebek kitisztítására és összevarrására, továbbá az akut betegek ellátására van szükség.

„Itt jóval nagyobb a káosz és rendezetlenebbek a körülmények, mint Taclobanban, ezért nagyon örültek nekünk az emberek, hogy vitaminnal, gyógyszerekkel és orvosi ellátással is tudunk segíteni” – mondta el Dr. Sári Ferenc, a református orvoscsoport vezetője.

A szakembereket komolyan aggasztja, hogy volt már tífuszgyanús betegük is, és sokan gondolják úgy, hogy a Haiyan-tájfun után egy még súlyosabb katasztrófa sújthatja a Fülöp-szigeteket: a járványok. Már megjelentek az akár halálos kimenetelű dengue-lázat terjesztő szúnyogok és a leptoszpirózist hordozó patkányok is.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja várhatóan pénteken érkezik vissza Magyarországra.
A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN” megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon. A segítségre nagy szükség van, hiszen az ENSZ szerint 13 millió embert érint a tájfun okozta katasztrófa és 3 millióan váltak földönfutóvá.

Emellett a református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án a budapesti Becketts Irish Barban, ahol többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek