2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A járulékbevallások benyújtásának 2012. évi szabályai

A járulékbevallások benyújtásának 2012. évi szabályai

2012. évtől annak az adózónak, aki/amely az adóév során bármely hónapban a 1208-as jelű bevallás benyújtására köteles volt, az adóév minden további hónapjára be kell nyújtania ezt a bevallást (vagy ezt helyettesítő nyilatkozatot), akkor is, ha az adott hónapban adó- illetve járulékkötelezettsége – adó (adóelőleg-), illetve járulékalapot képező kifizetés, juttatás hiányában – nem keletkezett.

Fontos, hogy amennyiben az adózónak az adott bevallási időszakban adókötelezettsége nem keletkezett, a „nulla” adattartalmú adóbevallás kitöltése helyett az adóhatóság által rendszeresített „NY” jelzésű elektronikus űrlapon az adóbevallással egyenértékű nyilatkozatot tehet az eredeti bevallás benyújtásának határidejéig. (Amennyiben az adózó ezt elmulasztja, utólag már csak az eredeti nyomtatványon teljesítheti bevallási kötelezettségét.) Az „Ny” jelű nyilatkozat a helyettesíteni kívánt bevallás benyújtására előírt határidőig, egy bevallás-típusra vonatkozóan több bevallási időszakra, akár egész évre előre is benyújtható (pl. 1208-as bevallásnál 2012.01.01-12.31-éig is terjedhet ez az időszak).

Jelentős változás, hogy a magánnyugdíjpénztári tagdíj beszedése, nyilvántartása kikerült az állami adóhatóság feladatai közül, ennek megfelelően a magán-nyugdíjpénztári tag 2012. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó pótbevallását és önellenőrzését közvetlenül a magánnyugdíjpénztár felé kell teljesíteni. 2012. január 1-jétől magánnyugdíjpénztári tagdíjra vonatkozóan pótló, önellenőrző és javító bevallást nem fogadhat be a NAV, kizárólag a 2011. december havi alapbevallás benyújtására van lehetőség.

A jogszabály változások következtében új elemekkel bővült a ’08-as jelű bevallás. Jelölhető például a nyomtatványon ha nyilatkozott a magánszemély, hogy kéri az adóalap-kiegészítés alkalmazását, de az is feltüntethető a januári havi bevalláson, ha a dolgozó tárgyévet megelőző évre vonatkozó személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítja meg.

Minden bevallástípust érintő változás, hogy 2012-től az önellenőrzés a benyújtás napján válik esedékessé, így a nyomtatványokról lekerült az önellenőrzés esedékességének megjelölése.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek