2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A horvát-magyar energetikai együttműködésről tárgyalt Szijjártó Péter

A horvát-magyar energetikai együttműködésről tárgyalt Szijjártó Péter

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki horvátországi munkalátogatásán megbeszélést folytatott Josko Klisovic külügyminiszter-helyettessel, majd Krk szigetén megnézte a leendő LNG terminál helyszínét és találkozott horvát energiavállalatok képviselőivel.
Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a horvát-magyar energetikai együttműködés kiemelt fontosságú a regionális energiabiztonság növelése szempontjából.

Az államtitkár sürgette, hogy a horvát kormány minél előbb tegye meg a szükséges intézkedéseket a leendő LNG terminál megépítése, valamint a horvát-magyar gázvezeték-hálózat összeköttetésének kétirányúsítása érdekében. Ezek a beruházások mind a beszerzési források, mind a szállítási útvonalak szempontjából diverzifikációt jelentenének a térség energiaellátásában – mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint a két ország energiaügyi együttműködésében kiemelkedően sikeres terület lehet a határ menti szénhidrogén mezők közös kutatása és kitermelése, ezért javaslatot tett a magyar-horvát energiabizottság összehívására.

Az energiabiztonság érdekében az államtitkár szorgalmazta a kőolaj készletezési és tárolási együttműködést.

A megbeszélés napirendjén szerepeltek a közös közlekedési és logisztikai fejlesztések is: 2018-ig az M6-os, 2020-ig az M60-as autópálya el fogja érni a magyar-horvát határt, és a gyorsforgalmi összeköttetések mellett öt regionális útkapcsolat megépítéséről folynak az egyeztetések.

A magyar külkereskedelem szempontjából kiemelt fontosságú a koperi és fiumei kikötők használata, ezért a tárgyaló felek számba vették a folyamatos vasúti és közúti fejlesztéseket, amelyek a kikötők elérhetőségét javítják.

Horvátország a magyar turisták kedvelt célpontja, ezért a kormány intézkedéseket hozott a horvátországi konzuli jelenlét bővítéséről: a közelmúltban Magyarország újranyitotta az eszéki főkonzulátust, és háromra növelte a tiszteletbeli konzulok számát.

A tárgyalás napirendjén szerepelt a kis- és közepes vállalkozások együttműködésének fejlesztése, amelyhez a két ország európai uniós forrásokat fog felhasználni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…
Jönnek a választási eredmények
Ma Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat tartottak. Először fordul elő, hogy ez együtt történik az Európai Parlament (EP) magyar t…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …