2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A családi kedvezményt érintő aktuális problémák

A családi kedvezményt érintő aktuális problémák

A 2011. évi személyi jövedelemadózás kedvező változást hozott a gyermeket nevelők többsége életében, hiszen rájuk nézve az előző évekhez képest jelentős nagyságú adóalap-csökkentő kedvezmény érvényesítéséről rendelkezik a törvény. A kedvezmény érvényesítése a házastársak esetén nem okozott problémát, nem úgy, mint az élettársak esetében. Élettársaknál a jogértelmezési nehézséget az okozza, hogy eltérő szabályok vonatkoznak a kedvezmény év közbeni érvényesítésére és az adóév végén történő megosztására.

Az élettársi viszonyban élők – év közben – kizárólag a saját gyermekükre tekintettel jogosultak a kedvezmény érvényesítésére, élettársuk gyermekére vonatkozólag nem. Közös gyermek esetén a szülők döntésétől függ, hogy melyikük kereseténél vegyék figyelembe a családi kedvezményt, hiszen egy gyermekre tekintettel csak az egyik szülő élhet a kedvezménnyel. Amennyiben az élettársak saját és közös gyermeket is nevelnek, akkor eltérő lehet a kedvezmény összege év közben az adóelőleg megállapításánál és év végén a megosztásnál.

Az év közben igénybe nem vett, illetve alacsonyabb összegben érvényesített kedvezményt az élettársak – ha van elegendő jövedelmük – véglegesen nem veszítik el, azaz év végén az élettársak a ténylegesen járó családi kedvezmény összegét az adóbevallásukban megoszthatják.

(Tételezzük fel, hogy az élettársak két közös gyermeket nevelnek, azonban az apának van egy saját gyermeke is. Ebben az esetben év közben vagy az apa érvényesít 3*206.250 forint kedvezményt, vagy 1*206.500 forintot és az anya a két saját gyermek után 2*62.500 forintot. Az utóbbi esetben nincs akadálya annak sem, hogy a két közös gyermekre tekintettel az anya által érvényesíthető kedvezmény összegéből (2*62.500 forint) döntésük szerinti összeget az élettárs érvényesítse. A kedvezmény év végén azonban már a nagyobb összeg után, 3*206.250 forint megosztásával közösen is érvényesíthető.)

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…