2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A borsodi tűzoltók a gátakon is helytállnak

Az árvízi védekezésben résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hivatásos tűzoltók folyamatosan megfeszített munkával bizonyítják elhivatottságukat, kitartásukat és bátorságukat.
Megyénk 267 tűzoltója kilenc Duna menti településen lát el árvíz elleni védekezési feladatokat.
A Tiszaújváros Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Kisoroszi településen homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez.

A Miskolc Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Szigetmonostornál és Pilismarótnál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez.

Szerencs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Pilismarótnál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez.

Szendrő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Leányfalunál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Ózd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Leányfalunál, Pilismarótnál és Dunabogdánynál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Mezőkövesd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Leányfalunál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Sátoraljaújhely Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Tahitótfaluban homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Kazincbarcika Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Tahitótfaluban homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Encs Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya Dunabogdánynál homokzsákok pakolását, szivattyúzást és figyelő szolgálati feladatokat végez, valamint a kitelepítésekben is részt vettek.

Elmondható, hogy a megerősített gátszerkezetek egyelőre ellenállnak a víz nyomásának. Az esetleges szivárgások vagy buzgárok megszüntetésére azonnal reagálnak a helyszínen lévő szakemberek.

A 70 főből álló speciális képességekkel rendelkező Bükk Mentőcsoport június 5-én indult útnak megyénkből, hogy Nagymaros településen segítse az árvíz elleni védekezést eszközeivel és nemzeti minősítéssel rendelkező speciális képességeivel. A csoportot június 10-én vonták ki a védekezésből.

Mintegy 3-4 kilométer hosszú védekezési szakaszon meglévő és új védművek kiépítése, megerősítése volt a fő feladatuk, de előfordult, hogy a mentett oldalon ellennyomó medencét kellett kiépíteniük. Az állomány több helyen részt vett szivattyúk felügyeletében, működtetésében, robotrepülős felderítésben, személy és védekezési anyagok szállításában, valamint lelki-és elsősegélynyújtásban. A mentőcsoport búvárainak embert próbáló feladat volt az átereszek és csatornák tömítése.

A Bükk Mentőcsoporton kívül közel egy időben indult útnak hét megyei önkéntes tűzoltó egyesület (Tokaj ÖTE, Mezőcsát ÖTE, Felsőzsolca ÖTE, Tolcsva ÖTE, Hollóháza ÖTE, Gönc ÖTE, Onga ÖTE, Tolcsva ÖTE) 52 fővel, akik hasonlóképen zsákokkal erősítették a védműveket, illetve szivattyúzási munkálatokban működtek közre Nagymaros, Győr, Dunabogdány és Leányfalu településeken.

Mindkét csapat tagjai nem hivatásosként, hanem önkéntes alapon, önzetlenül végezték feladataikat, ezért köszönet illeti azon munkáltatókat is, akik ily módon közvetve segítették az árvízi védekezést azzal, hogy lehetővé tették a mentésben részt vevőknek a helyszínre jutást és az ott tartózkodást.
Bükk Mentőcsoport vezetői:
Kohánka István nyá. pv. ezredes parancsnok
Csionek Csaba tű. százados parancsnok-helyettes
Orosz László tű. százados műveleti tiszt

A mentőcsoport védekezésben részt vevő egységei:

Gönc Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tolcsva Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Hollóháza Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tiszáninneni Református Egyházkerület
Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete
Miskolci Közlekedési Vállalat
Neptun Búvárklub
Qali-top
Borsodweb
Szemerey Transport Zrt.
Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek