2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A 35 év alatti első lakáshoz jutók fizetési kedvezménye

A 35 év alatti első lakáshoz jutók fizetési kedvezménye

Az illetékekről szóló törvény módosítása alapján, 2011. január 1-től az ingatlanügyi hatósághoz illetékkiszabás végett benyújtott adásvételi szerződések esetén a 35 év alatti, első lakáshoz jutó adózók az adóhatóság által kiszabott visszterhes vagyonátruházási illetéket pótlékmentes részletekben is megfizethetik. A részletfizetés lehetőségével az adózó akkor élhet, ha a megvásárolt lakás az első lakástulajdona, és a vagyonszerzés napján a 35. életévét még nem töltötte be. A részletfizetést az adózónak kell kérni, és amennyiben az előző feltételeknek megfelel, az adóhatóság – jövedelmi viszonyaitól függetlenül – biztosítja a részletfizetési kedvezményt.

A részletfizetési szándékot már az illetékkiszabást megelőzően az adásvételi szerződésben, vagy az ingatlanügyi hatósághoz benyújtandó, erre a célra rendszeresített B400-as adatlapon is jelezhetik. Célszerű a részletfizetési kérelmüket az adóhatóság által kiszabott illetékkötelezettséget tartalmazó fizetési meghagyás kibocsátását megelőzően, de legkésőbb a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül benyújtani. Ezen határidő után az adóhatóságnak csak akkor van lehetősége a kedvezményt biztosítani, amennyiben az adózó hitelt érdemlően igazolja késedelmének okát.

Jogszabályi rendelkezés alapján az adóhatóság maximum 12 hónapra engedélyezheti a részletfizetést, melynek teljesítését folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben adózó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és az illetéktartozás – az eredeti fizetési kötelezettség határidejére visszamenőleg – egy összegben válik esedékessé.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…