2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifák 30 vasútvonalon

25 százalékkal olcsóbb regionális tarifák 30 vasútvonalon

A regionális tarifák kiterjesztésével február 15-étől közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás – mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár 2013. február 14-én, Budapesten. Közlemény.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-START Zrt. tavaly júniusban 15 viszonylaton vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket. Február közepétől kétszeresére bővül az érintett vonalak köre, és jelentősen nő a kedvezmény mértéke is.

 

Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Győr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya és Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetőek.

 

A regionális tarifa az utasvonzó hatás erősítése érdekében 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. A jegy- és bérletárakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől azonban nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig lesz olcsóbb az utazás.

 

„A rendszerváltás óta példátlan árcsökkentés tökéletesen illeszkedik a lakossági terhek enyhítését középpontba helyező kormányzati törekvésekhez. A díjak 25 százalékos mérséklése számottevő megtakarítást jelent az érintett vonalszakaszokon évente megforduló összesen mintegy 3 millió utas számára. Az intézkedés a vasút versenyhelyzetét erősíti a regionális forgalomban, több hátrányos helyzetű, felzárkózó térségben is.” – fejtette ki Völner Pál. Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A vasúttársaság a jegyértékesítési eszközein és rendszerein végrehajtotta a szükséges módosításokat a regionális tarifák kibővített körének alkalmazáshoz. A mérsékelt menetjegyárakkal szeretnénk versenyképesebb utazási lehetőséget nyújtani és növelni a hivatásforgalomban utazók számát azokban a térségekben is, ahol sok esetben az iskola vagy a munkahely távolabb található a lakóhelyhez képest.”

 

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek