2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 2014-ben is buszbeszerzések a közösségi közlekedésben

2014-ben is buszbeszerzések a közösségi közlekedésben

A kormánydöntésre váró Nemzeti Közlekedési Stratégia a legfontosabb beavatkozási lehetőségek egyikeként vizsgálja a közösségi közlekedést szolgáló autóbuszcsere programok megvalósítását. A szolgáltatók elöregedett járműparkjainak folyamatos megújítását az uniós támogatásokon túl hazai források is segíthetik – mondta el Völner Pál a XX. Országos Személyszállítási Szakmai Konferenciát megnyitó előadásában Zsámbékon. A kormányzat az elmúlt négy évben jelentős korszerűsítést hajtott végre a közösségi közlekedés közel két évtizede változatlan szervezeti és működési struktúrájában. Az intézkedések elsődleges célja az utasok számára magasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó, a közpénzeket hatékonyabban felhasználó közösségi közlekedési rendszer kialakítása. Hatályba lépett a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény, amely egységes jogszabályba foglalva biztosít kiszámítható szabályozási környezetet az ágazat szereplői számára. Ütemezetten zajlik a Volán társaságok átalakítási folyamata, a hét regionális szolgáltató az üzemviteli folyamatok központosítását és integrációját követően az idei év végéig létrejön.

 

Az átszervezéssel kapcsolatos döntések megszületésével ismét megindult az autóbusz rekonstrukciós program. A járművek beszerzésekor a megfelelő ár-érték arány mellett kellő súllyal veszik figyelembe a fenntartási költségeket is. A szolgáltatók tavaly 263 újonnan gyártott és 26 újszerű állapotú használt autóbuszt vásároltak. A Volánbusz a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére 150 új járművet állít forgalomba a fővárosi agglomerációs forgalomban 2014 tavaszától. A járműbeszerzési program a társaságok üzleti terveinek keretei között idén is folytatódik – fejtette ki Völner Pál.

 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Volánok személyszállítási közszolgáltatási szerződései 2016 végén lejárnak. Ezért a szakminisztérium vezetésével megkezdődött a szolgáltatók kiválasztására irányuló pályázati eljárás kiírásának és lebonyolításának előkészítése.

 

A szakmai konferenciának Magyarország legnagyobb autóbuszos eseménye, a BUSEXPO 2014 adott otthont. A Völner Pál fővédnökségével megvalósult rendezvényen 33 kiállító mutatkozott be 2700 négyzetméteren.

 

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek