2024. 10. 25. péntek

Blanka, Bianka
1 EUR 405 HUF
1 GBP 485 HUF
Kezdőlap » Hírek » Hatalmas siker a klímamisszióban: Kiemelkedő EU minősítést kapott Miskolc

Hatalmas siker a klímamisszióban: Kiemelkedő EU minősítést kapott Miskolc

A napokban veszi át Miskolc új vezetése azt a kiemelkedő klímamissziós minősítést, melyet az Európai Uniótól kapott. A várost az Európai Bizottság közel 400 pályázó közül két éve választotta ki a részvételre a 100 klímasemleges és intelligens város misszióban. Ezt követően elkészült Miskolc Városi Klímaszerződése, amely a klímasemlegesség eléréséhez követendő utat vázolja fel. A Közgyűlés ez év március 14-i ülésén fogadta el a Városi Klímaszerződést, melyet a bírálók elismeréssel díjaztak. Az Európai Bizottság a benyújtott dokumentumot és Miskolc város eddigi erőfeszítéseit kiemelkedő minőségűnek és folytatandónak tartja. Ezt az ún. „MISSION LABEL”, klímamissziós minősítés odaítélésével ismerte el, amelynek átadása október 22-én lesz Strasbourgban.

Miskolc új alpolgármestere, Matiscsák Éva utazik Strasbourgba és veszi át azt az elismerést, melyért a város két éve dolgozik. A cím a kiemelkedő klímamissziós tevékenységért jár és országos jelentőséggel bír. Magyarországon ugyanis csak három város – Miskolc mellett Pécs és Budapest – kapott esélyt megszerzésére.  A díjat az Európai Parlamentben Iliana Ivanova EU biztos, több EU parlamenti képviselő jelenlétében adja át. Az ünnepség után lehetőség nyílik személyes egyeztetésre Patrick Child misszióigazgatóval a Klímaszerződés megvalósításához szükséges következő lépések és támogatási lehetőségek megbeszélésére.

A klímamissziós minősítés egy olyan tanúsítvány, amellyel az Európai Bizottság Miskolc Városi Klímaszerződését elfogadja, eddigi klímavédelmi erőfeszítéseit elismeri és kifejezi, hogy a továbbiakban is támogatja Miskolc törekvéseit a 100 város misszióban. A minősítés előnyt jelent majd az EU-s pályázatok elbírálásánál is. Ez fizikai formájában egy tanúsítvány és egy plakett, továbbá egy online logó és a hozzá kapcsolódó arculati rendszer, amelyet Miskolc városa ezentúl jogosult használni. Ezt a minősítést eddig Európában mindössze 33 város kapta meg. Október 8-án jelentette be az Európai Bizottság, hogy újabb 20 város – köztük Miskolc – is kiérdemelte.  A minősítés logó formájában így néz ki:

Az Európai Unió felismerve, hogy a globális kihívásokra (betegségek, élelmezés, környezet pusztulása, klímaváltozás) való hatékony válaszadáshoz innovációs-, és fejlesztéspolitikájának átalakítására van szükség, az Európai Zöld Megállapodással (Green Deal) összhangban 2021-ben öt missziót hirdetett meg, amelyek célja a hagyományos bürokratikus, hierarchikus működés helyett a szakterületek és intézmények között integrált, hatékony, problémamegoldó szemléletű működés kialakítása.

A 100 klímasemleges és intelligens város misszió célkitűzése, hogy minél előbb – lehetőség szerint már 2030-ra – a kiválasztott települések elérjék a klímasemlegességet az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus, legalább 80%-os visszafogásával, ezáltal jó példát állítva az egész EU számára. Ennek érdekében olyan területek mélyreható, rendszerszintű és nagyon gyors átalakítása szükséges, mint az épületek energiafogyasztásának visszafogása, a megújuló energiák előállításának felskálázása, a termelői-fogyasztói szokások és az azokat kiszolgáló rendszerek átalakítása (energia, mobilitás, hulladékgazdálkodás), valamint a talajhasznosítás és zöldfelület-gazdálkodás megújítása, továbbá alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz.

Miskolc részvétele a 100 város misszióban tehát sokrétű, újszerű és nagyszámú feladattal jár. Ezért cserébe az Európai Bizottság olyan lehetőségeket kínál, mint pl.: előnyben részesíti a várost a tematikus közvetlen EU-s projektekben, dedikált pályázati lehetőségeket nyújt, egyéb EU-s forrásokhoz hozzáférést enged, kedvező piaci finanszírozási lehetőségeket ajánl, egy szakértői-koordinátori hálózathoz (NetZeroCities konzorcium) hozzáférést ad, tematikus képzési lehetőségeket indít, tudásmegosztást ad a 100 város között, szakpolitikai véleményalkotási fórumokat indít, kommunikációs és marketing előnyökhöz juttat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Bizalmi válság Gödöllőn
Túlzottan frissek még az események ahhoz, hogy állást lehessen az ügyben foglalni, vagy a lehetséges következményeket latolgatni. A lakosság véleménye…

További cikkek

Bizalmi válság Gödöllőn
Túlzottan frissek még az események ahhoz, hogy állást lehessen az ügyben foglalni, vagy a lehetséges következményeket latolgatni. A lakosság véleménye…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp