2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Harminc éve szolgálatban!

Jubilál a Miskolci Autista Alapítvány

Három évtizede kezdte tevékenységét, azóta építi Miskolcon Csermőkei úti központját és fejleszti más telephelyeit a Miskolci Autista Alapítvány, melynek munkatársai áldozatvállalásukkal több mint háromszáz családnak nyújtottak már folyamatosan segítséget. A hiánypótló „szolgáltatásra” várók listája e mellett is hosszú, több mint félszázan szeretnének bekerülni az intézménybe. A szerveződés majd száz alkalmazottal dolgozik, ennek közel fele megváltozott munkaképességű.  

A Miskolci Autista Alapítvány alig húszezer forinttal kezdte tevékenységét 30 éve és ma már 600 milliós vagyona van, amit azonban nem egyszerű kezelni. Épületei állaga folyamatosan romlik és a speciális komplexum korszerűsítésre vár. Hatalmas összefogással néhány hónapja egy masszív támfal épült a központ meghatározó lakóépülete mellé, a jubileumot pedig a Pro Filii Alapítvány támogatásának köszönhetően egy fűtéskorszerűsítést követően tudja ünnepelni az MAA. 10 millió forintot – a maximális összeget – nyert a közelmúltban a legszükségesebb munkálatokra a csoport, amiből 2 modern kazánt vásároltak és szereltettek be. A fűtést és melegvíz ellátást hat, korszerűtlen, mind biztonság, mind hatékonyság szempontjából elavult, nyílt égésterű kazán biztosította.  A két szerkezet cseréje csak részben oldotta meg a problémát. További  forráskereséssel lehetne teljesen befejezni a munkálatokat, szükség lenne ugyanis a kazánház nagyméretű portálablakának cseréje, további napkollektorra a szolár tartályban lévő hálózati víz előmelegítéséhez, a vezérlés modernizálására, a fűtési hálózati csőrendszer cseréjére. Terveikben szerepel az otthon energetikai rendszerének korszerűsítése, a biztonságos ellátás és a „zöld” energiára való áttérés érdekében áramfejlesztéshez napelemek beszerzése.

E mellett is hatalmas teher a milliós fűtésszámla, melyet időről-időre elő kell teremteni. Az autizmussal élők speciális helyzete ugyanis megköveteli, hogy folyamatosan legalább 24 fokot tartsanak a lakóhelyiségekben, a súlyos betegek gyakran nem viselik el magukon a ruhát sem.

A szerveződés a központi komplexum mellett több más lakóegységet is működtet, így például a közelmúltban költöztette enyhébben sérült fiataljait Szakáldra, egy új létesítménybe. Nincs azonban mód további bővítésekre, így a jövő a támogatott lakhatásé. Az önálló életre képes, családként funkcionáló párokat saját lakásba költöztetik, hogy helyükre további súlyosan sérült fiatalokat tudjanak befogadni és gondozni.

A Miskolci Autista Alapítvány a jubileumra ünnepséggel készül. Összegez. Vezetői, munkatársai azt szeretnék, ha a városban mind többen ismernék és segítenék munkájukat, amelynek számos szegmense kiemelkedő a térségben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…