2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Harminc éve szolgálatban!

Jubilál a Miskolci Autista Alapítvány

Három évtizede kezdte tevékenységét, azóta építi Miskolcon Csermőkei úti központját és fejleszti más telephelyeit a Miskolci Autista Alapítvány, melynek munkatársai áldozatvállalásukkal több mint háromszáz családnak nyújtottak már folyamatosan segítséget. A hiánypótló „szolgáltatásra” várók listája e mellett is hosszú, több mint félszázan szeretnének bekerülni az intézménybe. A szerveződés majd száz alkalmazottal dolgozik, ennek közel fele megváltozott munkaképességű.  

A Miskolci Autista Alapítvány alig húszezer forinttal kezdte tevékenységét 30 éve és ma már 600 milliós vagyona van, amit azonban nem egyszerű kezelni. Épületei állaga folyamatosan romlik és a speciális komplexum korszerűsítésre vár. Hatalmas összefogással néhány hónapja egy masszív támfal épült a központ meghatározó lakóépülete mellé, a jubileumot pedig a Pro Filii Alapítvány támogatásának köszönhetően egy fűtéskorszerűsítést követően tudja ünnepelni az MAA. 10 millió forintot – a maximális összeget – nyert a közelmúltban a legszükségesebb munkálatokra a csoport, amiből 2 modern kazánt vásároltak és szereltettek be. A fűtést és melegvíz ellátást hat, korszerűtlen, mind biztonság, mind hatékonyság szempontjából elavult, nyílt égésterű kazán biztosította.  A két szerkezet cseréje csak részben oldotta meg a problémát. További  forráskereséssel lehetne teljesen befejezni a munkálatokat, szükség lenne ugyanis a kazánház nagyméretű portálablakának cseréje, további napkollektorra a szolár tartályban lévő hálózati víz előmelegítéséhez, a vezérlés modernizálására, a fűtési hálózati csőrendszer cseréjére. Terveikben szerepel az otthon energetikai rendszerének korszerűsítése, a biztonságos ellátás és a „zöld” energiára való áttérés érdekében áramfejlesztéshez napelemek beszerzése.

E mellett is hatalmas teher a milliós fűtésszámla, melyet időről-időre elő kell teremteni. Az autizmussal élők speciális helyzete ugyanis megköveteli, hogy folyamatosan legalább 24 fokot tartsanak a lakóhelyiségekben, a súlyos betegek gyakran nem viselik el magukon a ruhát sem.

A szerveződés a központi komplexum mellett több más lakóegységet is működtet, így például a közelmúltban költöztette enyhébben sérült fiataljait Szakáldra, egy új létesítménybe. Nincs azonban mód további bővítésekre, így a jövő a támogatott lakhatásé. Az önálló életre képes, családként funkcionáló párokat saját lakásba költöztetik, hogy helyükre további súlyosan sérült fiatalokat tudjanak befogadni és gondozni.

A Miskolci Autista Alapítvány a jubileumra ünnepséggel készül. Összegez. Vezetői, munkatársai azt szeretnék, ha a városban mind többen ismernék és segítenék munkájukat, amelynek számos szegmense kiemelkedő a térségben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek