2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Gödöllőn ünnepeltünk

A színészvilág „krémje” a Keleti Éva fotókiállításon

Jól döntött, aki ezen a meleg nyári napon, az államalapítás ünnepét Gödöllőn döntötte, mert páratlan kuriózumoknak, s gazdag programoknak lehetett részese. Már délelőtt 10 órától zajlott a Főtéren a kézművesek bemutatkozása, s közben a színpadon az apróságokat is szórakoztatták.

Szubjektív

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, Szubjektív című kiállításával kezdődött a délutáni programsorozat a Művészetek Házában.

A 92. születésnapját ünneplő fotóművészt, – aki már itt bejelentette, hogy vannak még megvalósítandó tervei – elsőként dr. Gémesi György polgármester köszöntötte, egy Nagy László verssel, majd Béres Ilona, emlékezett egy közös párizsi útra, még 1968-ból. Igó Éva dallal, Tarján Zsófi videóüzenetben megható szavakkal, Hernádi Judit egy Darvas-Hajdú dallal, valamint Gálvölgyi János egy Pilinszky idézettel elevenítették fel a közös emlékeket.

A rendezvény házigazdája, L. Péterfi Csaba jócskán gondoskodott meglepetésekről, s időként megkönnyeztette, időnként megnevettette a Konferenciateremben résztvevő nagyérdeműt, amelyet a mai naptól Keleti Éva Kiállítótérnek neveztek el.

Gordon Eszter fotóművész, Keleti Éva társalkotója és a kiállítás megálmodója L.Péterfi Csaba, együtt meséltek a jelenlévőknek arról a márciustól tartó alkotómunkáról, amelynek eredményeként megvalósult a több mint 60 művész portréját és több tucat werkfotót felvonultató kiállítás.

 

 

 

A színészvilág krémjét láthatta vendégül Gödöllő a képeken, – de sokan személyesen is jelen voltak – mint Kulka János, Kovács István, Kern András, Lengyel Tamás, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Eperjes Károly, Csákányi Eszter, Pogány Judit, Molnár Piroska, Falusi Marianna, Törőcsik Franciska, Dinó Benjámin, Márkus Luca, és Orosz Ákos – hogy csak néhányukat említsük.

A kiállítás október 1-ig látható Gödöllőn.

Kitüntetések

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án adták át a díszpolgári címet, amit az idén Batizi Sándor vívó mesteredző vehetett át dr. Gémesi György polgármestertől a Művészetek Házában rendezett ünnepségen.

A díjátadó ünnepség keretében adták át az idei Gödöllő Városért Díjakat, amit Zmák Julianna, a Hajós iskola egykori igazgatója, dr. Fábián Zsolt, Gödöllő város nyugalmazott alpolgármestere, valamint Gadanecz György testnevelő tanár, a MATE-GEAC atlétika edzője vehetett át.

Gémesi György az energiaválság idején nyújtott segítségért Polgármesteri Aranyérem Gödöllőért díjban részesítette a Gödöllői Királyi Kastélyt és annak dolgozóit. Az érmet és az oklevelet dr. Ujváry Tamás igazgató, valamint Pásztor Szilvia vendégforgalmi osztályvezető vett át.

Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért díjat érdemelt ki: Buka Enikő, a F. Chopin Zenei AMI volt igazgatója, Dombrádi János, Saboltász Ferencné, Szabó Csaba, a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület és a Gödöllői Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, a Diverzitás Közhasznú Alapítvány, a Teleki Pál Egyesület, valamint a Történelmi Vitézi Rend Gödöllői Alegysége.

Az ünnepnek természetesen ezzel nem volt vége

Az esti programot az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Nép Együttes Dalmalom című fantasztikusan dinamikus, gyönyörű táncokat bemutató előadása kezdte.

Dr. Gémesi György polgármester rövid ünnepi köszöntője után, amelyben Bálint Gazda szavait idézte, amely a kenyerünk tiszteletéről szólt, Balogh Péter Piusz O.Praem premontrei apát megszentelte, Albert Gábor evangélikus lelkész megáldotta az új kenyeret.

Ünnepi beszédet Hájos Zoltán, a szlovákiai Dunaszerdahely – Gödöllő testvérvárosának – polgármestere mondott.

A gödöllői ünnepségen Kárpát-medencei testvérvárosaink (Beregszász, Csíkszereda, Dunaszerdahely, Zenta) képviselői is részt vettek, s az ünnepi kenyér megszegésében is részt vettek.

A rövid tűzijáték előtt a Gödöllői Városi Fúvós- és Szimfonikus Zenekar ABBA Show című koncertje nagy sikert aratott. A több ezres tömeg óriási tapssal hálálta meg a zenészek  és a koncert énekesei – Ress Hajnalka és Hatolkai Máté – kiváló, szórakoztató műsorát.

-obe-ol-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
Eszter; Csabi a Rally Hungary-n
2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. Íme a nyilatkozatok a gyorsok után…

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…