2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Fejős Éva az elengedést gyakorolja

Kiállításra készül az ország kedvenc írónője

 

Kiállítás nyílik Fejős Éva képeiből! A népszerű írónő néhány évvel ezelőtt kezdett festeni, most pedig beérett munkájának gyümölcse, az egyik neves budapesti galériában mutatják be alkotásait. Éva elárulta, számára terápiás folyamat a képek elengedése, és bízik abban, hogy a közönség legalább olyan szeretettel fogadja majd alkotásait, mint a regényeit. Éva élénk színvilágú, izgalmas képeit utazásai inspirálták.

 

Fejős Éváról kevesen tudják, hogy régóta érdeklődik a festészet iránt, amely számára egyet jelent az abszolút boldogsággal, a pandémiás lezárások idején is az ecset és a vászon jelentette számára a kikapcsolódást a mindennapokból. Alkotásait sokáig tartogatta csak magának és szűkebb környezetének, március 8-tól azonban bemutatja azokat a nagyvilágnak, a neves budapesti Abigail Galéria falain láthatja majd a közönség.

„Azt hiszem, a kiállítás kicsit az elengedési képességemet javítja – mesélte az írónő. – Minden kéziratomat az utolsó utáni percig meg akarom tartani magamnak, olyankor már a fejemen ül mindenki, a szerkesztőm, a tördelő, a nyomda, hogy el kellene küldenünk, de én még vele akarok lenni, hogy csak az enyém legyen. A képekkel ugyanez a helyzet, de mivel egy-egy festmény sokkal gyorsabban készül el, így ezeket a – számomra intim – pillanatokat, azt a sikerélményt, hogy elkészült valami új, gyakrabban élhettem meg velük az elmúlt években. Úgy döntöttem, egyszerre engedem el az összeset és így talán egyfajta terápiaként segít engem abban, hogy ezt a folyamatot könnyebben éljem meg. Megbeszéltem a galériában azt is, hogy ha valaki szeretné hazavinni és a saját falára akasztani egy-egy képemet, tovább gyakorolom az elengedést – tette hozzá nevetve.

Éva festészetét nagy részben inspirálták az utazásai csakúgy, mint a regényeit. Színes, lendületes és élénk alkotásaiban nem csak a
a tengerpartot idézi elénk, hanem minden érzékszervünkre hatva arról is mesél a festményeiben, hogy milyenek vagyunk mi, a 21. század emberei.

Az „All Inclusive” című, első pillantásra idilli tengerpartot bemutató képén ott van a szemetünk is, mint ahogyan a nem festett tengerpartokon is. Nagyon fontosnak tartja, hogy a lánya már hatévesen is tisztában van a környezettudatosság alapvető fontosságával, képei egy részével is erre hívja fel a figyelmet.
“A gyerekeink már erre is figyelnek, Linda például tudja, hogy nem használunk szívószálat sem itthon, sem máshol, mert megtanulta, hogy “minden szívószál egy teknős halálához vezethet”, és igen, összegyűjti a szemetet maga után – mesélte a művész. – Szerintem a jövő generációja már sokkal érzékenyebb a környezetvédelemre is, és ez egy jobb jövőt vetíthet elénk.”

 

Az Abigail Galéria kiállításain mindig örömmel mutat be valami különlegességet a gyűjtőkörének, valami újat, más színt, mint ami a hazai közegben megszokott. A tulajdonos, Hajdú Kata galériás tevékenységének kezdetétől missziójának tartja, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemzetközi közegben felbukkanó trendekre.

„Fejős Éva munkái bennem sokféle asszociációt indítottak el, egyszerre idézik a pop art világát, a tiszta színekkel, tárgyi utalásokkal és a színekre épülő, foltokból építkező gesztusfestészetet. De nem a műfaji besorolást tartom lényegesnek egy kép előtt állva, hanem a belőle áradó energiát. Fejős Éva képeinek élettel teli vibrálását mindenki megtapasztalhatja, aki ellátogat az Abigail Galéria márciusi  értékesítéssel egybekötött kiállítására.” – foglalta össze Hajdú Kata Fejős Éva festményeinek esszenciáját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek