2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Több mint 100 millió lefoglalt áru a határon

2011-ben az uniós vámhatóságok majdnem 115 millió, a szellemitulajdon-jogot feltételezhetően sértő terméket foglaltak le. Az uniós vámhatóságok által lefoglalt termékek száma 2010-hez képest 15%-kal nőtt. A lefoglalt áruk értéke közel 1,3 milliárd euró volt a 2010-es 1,1 milliárddal szemben – tudható meg a Bizottság a szellemitulajdon-jogok érvényesítésére irányuló vámügyi intézkedéseket elemző éves jelentéséből.

A Bizottság által közzétett jelentés statisztikákat is közöl a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő, az unió külső határain lefoglalt termékek típusairól, származási helyéről és szállítási módjáról. A vámhatóságok legnagyobb mértékben gyógyszereket (24%), csomagolóanyagokat (21%) és cigarettákat (18%) állítottak meg. A hétköznapi használatra szánt termékek, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára veszélyt jelentő termékek az összes lefoglalt cikk 28,6%-át tették ki; ez az érték 2010-ben 14,5% volt. 2011-ben tovább növekedett a lefoglalt postai küldemények száma, a megállított csomagok 36%-a gyógyszereket tartalmazott.

A hamis termékek származási helyét illetően továbbra is Kína a fő forrás: a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő cikkek 73%-a volt kínai eredetű. Egyes termékkategóriákban más országok maradtak a listavezetők. Törökországból érkezett a legtöbb szellemitulajdon-jogot sértő élelmiszer, Panamából a legtöbb alkoholtartalmú ital, Thaiföldről a legtöbb üdítőital és Hongkongból a legtöbb mobiltelefon. A határokon feltartóztatott áruk körülbelül 90%-át megsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek ezekkel kapcsolatban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…